Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Dăncilă szerint fenntartható Románia gazdasági növekedése

Dăncilă szerint fenntartható Románia gazdasági növekedése Gazdaság

Számottevő mértékű és fenntartható gazdasági növekedést jegyzett Románia 2018-ban – hangsúlyozta az idei első kormányülés kezdetén Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő rámutatott, gazdasági növekedés tekintetében Románia az uniós élmezőnyhöz tartozott 2018-ban: az év első kilenc hónapjában 4,2 százalékos bővülést jegyzett a román gazdaság, a 2,1 százalékos uniós átlaghoz képest.

A hazai ipar teljesítményének köszönhetően ez a növekedés fenntartható – véli Viorica Dăncilă. A tavalyi év első 10 hónapjában az ipari termelés volumene 4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az ipar üzleti forgalma pedig 12,9 százalékkal nőtt. 2018 első tíz hónapjában a román export 9,2 százalékos bővülést jegyzett, és ezzel Románia a hetedik helyet foglalja el az uniós tagállamok közül – sorolta az adatokat a kormányfő.

Hirdetés
Hirdetés

Megjegyezte továbbá, hogy munkaerő-foglalkoztatátás tekintetében az ország tartotta magát a 2020-as európai stratégiában megszabottakhoz, ugyanakkor “történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliség”.

“A 2018-as harmadik negyedévben a 20 és 64 év közötti lakosság foglalkoztatási rátája 71,3 százalékos volt, 1,3 százalékkal meghaladva a 2020-as európai stratégiában megszabott 70 százalékos célt. Azáltal, hogy mintegy 100 ezer új munkahely létesült, az alkalmazottak száma meghaladta az ötmilliót, ugyanakkor az EU-tagállamok közül Romániában jegyezték az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátát: októberben ez 4 százalékos volt, a 6,5 százalékos EU-s átlaghoz képest” – mondta még Viorica Dăncilă, hozzátéve, hogy e “biztató mérleg” alapján szabják majd meg a 2019-es esztendő prioritásait.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások