Felhívás!

Csökkentették a tavalyi negyedik negyedéves gazdasági növekedést

Csökkentették a tavalyi negyedik negyedéves gazdasági növekedést Gazdaság

Az országos statisztikai intézet kedden csökkentette a tavalyi negyedik negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó adatot, így a román bruttó hazai termék (GDP) 4,8 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest a február közepi gyorsjelentésben közölt 5,3 százalékos bővüléshez mérten.

A statisztikai intézet a 2020. évi negyedik negyedév éves összevetésére vonatkozó adatait is módosította, így a román GDP a nyers adatok szerint 1,4 százalékkal csökkent 2019 utolsó három hónapjához mérten, míg a gyorsjelentésben korábban 1,5 százalékra számítottak. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított érték szerint a visszaesés 1,8 százalék volt, míg korábban 1,7 százalékot vártak.

Ugyanakkor tavaly egész évben a GDP változatlanul 3,9 százalékkal zsugorodott a 2019. évi adathoz mérten.

A mostani kiigazítások ellenére a román gazdaság váratlanul jól teljesített 2020-ban, hiszen a járvány elején a román elemzők 7-8 százalékos gazdasági csökkenésre számítottak, az Európai Bizottság pedig még február elején 5 százalékos visszaesést valószínűsített, de a román kormány is 4,4 százalékos GDP-csökkenésre számított január közepén.

A kormány az idén 4,3 százalékos gazdasági növekedést remél, az államháztartási hiány pedig várhatóan eléri szerinte a 7,16 százalékot.

Az EU országai közül Románia gazdasága bővült a legnagyobb mértékben

2020 utolsó negyedévében a román gazdaság 4,8 százalékkal nőtt az azt megelőző negyedévhez képest – ez volt az Európai Unió (EU) országai közül a legerőteljesebb bővülése a hazai bruttó terméknek (GDP) – derül ki az Eurostat kedden közzétett statisztikájából.

Ehhez képest az eurózóna gazdasága 0,7%-kal, az EU gazdasága 0,5%-kal zsugorodott ugyanebben az időszakban. A legnagyobb visszaesést Írországban (mínusz 5,1%), Ausztriában (mínusz 2,7%), Olaszországban (mínusz 1,9%) és Franciaországban (mínusz 1,4%) regisztrálták. A legnagyobb növekedést Romániában (4,8%), Máltán (3,8%), Horvátországban és Görögországban (2,7%) jegyezték.

Összességében 2020-ban 6,6 százalékkal csökkent az euróövezet GDP-je, ami valamivel jobb, mint a 6,8%-os prognosztizált érték. Az Európai Unióban 6,2 százalékkal maradt el a GDP az egy évvel korábbitól (itt 6,4%-os visszaesésre számítottak).

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.