Felhívás!

Csökkent a nettó átlagbér januárban

Csökkent a nettó átlagbér januárban Gazdaság

2936 lej volt a nettó átlagbér januárban, azaz 0,7%-kal kisebb, mint az elmúlt esztendő utolsó hónapjában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból.

A bruttó átlagkereset 4837 lej volt, 2 százalékkal kevesebb, mint 2018 decemberében. Tavaly januárhoz képest a nettó bér 18,2%-kal nőtt.

A legjobban ezúttal is az IT-szektorban lehetett keresni, itt a nettó átlagbér elérte a 6768 lejt, a legkevesebbet, átlagban 1718 lejt, a készruhagyártásban dolgozók vihettek haza.

A legtöbb gazdasági ágazatban csökkent a nettó átlagbér januárban decemberhez viszonyítva, amikor sok helyen év végi prémiumokat, karácsonyi pótlékot vagy tizenharmadik fizetést adtak.

A legnagyobb mértékű nettóbér-növekedést a fémércbányászat (+25,4) és az építőipar (+25,3%), a legnagyobb csökkenést pedig az erdőkitermelés (-30,3%) terén jegyezték.

Az állami szektorban januártól életbe lépett béremelések miatt az oktatásban 9,9%-kal, a közigazgatásban 6,2%-kal, az egészségügyben 3,2%-kal kerestek többet, mint egy hónappal korábban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.