Felhívás!

Csalóka 10-es bankjegy

Székelyföldön is elterjedt a híre annak, hogy hamisított 10 lejes bankjegyek vannak forgalomban. Ilyesmit egyértelműen cáfolni nem helyénvaló, hiszen a csalók malmára hajtja a vizet, a pénzhamisítók ténykedését segíti. Egy konkrét eset igazolja viszont azt, hogy az éberség, az óvatosság ugyan sosem árt, de a tájékozatlanság árthat.

Csíkszereda főterén egy kereskedelmi elárusító a minap visszaadta a vásárlónak a 10 lejes bankjegyet, és csendesen azt mondta: “Ehelyett kérek szépen egy másikat”. Amikor a megszeppent vevő csodálkozva azt kérdezte, “miért?”, az eladó higgadtan csak annyit mondott: “Mert hamis”. Aztán előkapott a pult alól egy másik 10 lejest, és már mutatta, sorolta is a különbségeket, né, teccik-e látni, itt és itt és itt. Aztán még hozzáfűzte, ez már tíz éve így megy, és senki sem tesz semmit.

A két 10 lejes bankjegy tényleg nem volt egyforma. 

A megszégyenített vevő nem hagyta annyiba az ügyet. Alaposan utánajárt, tényekkel bizonyította, a hamisnak vélt 10 lejes valódi, esetleg csak egy kicsit csalóka.

A legutóbbi romániai pénzbeváltás 2005. július 1-jén kezdődött, akkor a lejt “lenullázták”, az 500 000 lejesből 50 lejes lett, a 100 000 lejesből 10 lejes, és így tovább. Az első 10 lejes bankjegyen Nicolae Grigorescu (1838-1907) portréja látható, emellett mindkét oldalon több ábra is a román festőművész munkásságát idézi, némelyik biztonsági elemként került a bankjegyre. A Román Nemzeti Bank (BNR) valószínűleg nem találta eléggé biztonságosnak a pénzhamisítókkal szemben a 10 lejes bankjegyet, tény az, hogy a 2005. július 1-jei dátumot viselő első sorozatot meglepően hamar, már 2008. december 1-jétől megkezdték kicserélni, avagy felerősíteni. Mégpedig úgy, hogy az első sorozatra nem adtak ki fokozatos visszavonási rendeletet, a lakosság nem kapott olyan felkéréseket, hogy a 2005. július 1-jei keltezésű 10 lejes bankjegyeiket cseréljék be valahol, illetve igyekezzenek levásárolni. A lassú visszavonás különösebb csinnadratta nélkül, bankintézményi tevékenységként zajlik már egy évtizede, s még mindig vannak forgalomban “régi 10 lejesek”, noha számuk erősen megcsappant. Az imént említett csíkszeredai esetnél egy ilyen 10 lejes bankjegyet nevezett hamisítottnak az elárusító. 

Akinek a szokványostól eltérő 10 lejes bankjegy kerül a kezébe, a Román Nemzeti Bank internetes honlapján is ellenőrizheti. A bnr.ro portál idevágó címszavánál (Monede si bancnote) aprólékosan bemutatják a 2005. évi és 2008. évi 10 lejeseket is. Lényeges, szabad szemmel jól látható, fényforrásnál, nagyítóval még jobban megfigyelhető különbségek vannak. Nem teljesen egyezik például a színösszetétel. A Grigorescu-portréval szemben, a festőpaletta alakú átlátszó ábrán az “új 10-esnél” van két balra dőlő aranyszínű ecset, a “régi 10-nél” nincs, de fénynél látható egy fehér 10-es szám a paletta közepe táján.  Az “új 10-es” sima nyomással készült, a “régi 10-esnél” vannak enyhén kidomborodó betű- és ábrarészek (szakkifejezéssel” “relief”). Stb., stb. Emellett nyilván több rész is teljesen megegyezik a két sorozat bankjegyeinél. Szakértői vélemények szerint a 2005. évi tízlejes könnyebben hamisítható, mint kisebb “testvére”, a párhuzamos használat a csalóknak kedvez, így hát az éberség sosem árt.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások