Felhívás!

Covid minimis-program

Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén 10 millió lejjel támogatja a járvány miatt bajba jutott helyi vállalkozásokat. Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint idén két alkalommal, az első és a második félévben is meghirdetik a Covid minimis-nek nevezett támogatási programot, mindkét alkalommal 5–5 millió lejes kerettel.

A támogatási program révén a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek – kiemelten a HoReCa szektor, vagyis a vendéglátók és szállásadók – 50.000 euróig terjedő támogatásban részesülnek beruházásokra, ez az összeg meg is duplázható, ha a kedvezményezettek helyi cégeknél költik el a támogatás összegét. A támogatást igénylő sepsiszentgyörgyi cégek 50 százalékos önrészt kell a város által adott összeghez hozzátegyenek.

Édler András szerint a tavaly első alkalommal meghirdetett programban 43 sepsiszentgyörgyi vállalkozást támogattak összesen 1,7 millió lejjel, vagyis nem fogyott el az erre a célra szánt 5 millió lejes költségvetési keret. Egyrészt az 50 százalékos önrész bátortalaníthatta el a vállalkozókat, másrészt az, hogy a járványhelyzetben egyesek féltek belevágni egy beruházásba, vagy a cégük fejlesztésébe. A kereskedelmi kamara elnöke szerint idén is a beruházásokat támogatják, mivel azt szeretnék, hogy a támogatási összegnek legyen látszata, a helyi gazdaságot erősítse. Az önrész befizetése által pedig a vállalkozók elkötelezettebbek és átgondoltabbak, véli Édler András. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatási programja azért előnyös, mert egyszerű dokumentációval igényelhető, idéntől már online platformon is, másrészt, mert az állami gazdasági mentőcsomagokkal szemben, az önkormányzat gyorsan fizet, miközben az állami programok egy részét máig nem fizették ki.

Élni kell minden felkínált lehetőséggel, fogalmazott László Endre. A kereskedelmi kamara alelnöke szerint tavaly azok a vállalkozók jártak jól, akik időben éltek minden felkínált lehetőséggel. Aki nem küldte pihenőszabadságra alkalmazottait, hanem igénybe vette a kényszerszabadság lehetőségét, utána már élhetett azzal a lehetőséggel is, hogy az állam három hónapig átvállalta a fizetési járulékok 41,5 százalékát. Ezután, aki az IMM Invest által felkínált kedvezményes, állam által garantált hitelt igényelt, annak most van forgótőkéje, miközben, aki csak a vissza nem térítendő támogatásokra (grant) várt, az bajban lehet, mert azokat máig nem fizették ki maradéktalanul. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. március 25., 9:04
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Szerk. úr? Pontosabban melyik oldalon, online platformon elérhető ez, mert nem található sehol? Miért közöl fél(re) információkat?