Felhívás!

Cîţu: tíz hónap után 7 százalékosra nőtt a GDP-arányos költségvetési hiány

Cîţu: tíz hónap után 7 százalékosra nőtt a GDP-arányos költségvetési hiány Gazdaság

Az év első tíz hónapjában 74,04 milliárd lej volt a költségvetési hiány, ami a bruttó hazai termék (GDP) 7 százalékának felel meg – nyilatkozta csütörtökön a pénzügyminiszter.

Florin Cîţu rámutatott, a 74,04 milliárd lejes deficit több mint felét, 40,74 milliárd lejt (GDP-arányosan 3,88%) a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó különféle kedvezmények, illetve a pandémia indokolta beruházások és rendkívüli kiadások tették ki.

“Ha nem lett volna idén ez az egészségügyi válság, és nem lettek volna a krízis indokolta pluszköltségek, tíz hónap után GDP-arányosan mintegy 3 százalékos lenne az államháztartási deficit, ahogyan az az eredeti programunkban is szerepelt” – magyarázta a tárcavezető.

Az év első kilenc hónapja után a GDP 6,36%-ának megfelelő 67,27 milliárd lejt tett ki a román költségvetés hiánya.

Az idei első tíz hónapban a költségvetési bevételek 263,48 milliárd lejre rúgtak – ez 0,9 százalékkal több az elmúlt év ugyanezen időszakában jegyzettnél -, a kiadások pedig 337,52 milliárd lejt összesítettek, ami 16,4%-os növekedést jelent 2019 első tíz hónapjához mérten. A személyzeti kiadások 7 százalékkal nőttek, a szolgáltatásokra és javakra fordított összegek 11,2 százalékkal nagyobbak, a szociális juttatásokkal járó kiadások pedig 22,8 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest.

A kormány nemrég fogadta el az idei harmadik költségvetés-kiigazítást, amelynek nyomán a korábban becsült 8,6%-ról a GDP 9,1%-ára nő az államháztartási hiány, 4,2%-os gazdasági visszaesés mellett.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások