Felhívás!

Biomasszára biztatnak

Biomasszára biztatnak Gazdaság

A vidéki településeken a fahulladék felhasználása legyen államilag támogatott tevékenység, akárcsak a nyugat-európai országokban – ezért lobbizik a Green Energy Biomassza Klaszter a mezőgazdasági, környezetvédelmi és más minisztériumoknál, mondta el lapunknak Vajda Lajos. Esztelneken az önkormányzat és a Green Energy Egyesület a régi mezőgazdasági szövetkezet területén a napokban kijelölte azt a telephelyet, ahová a község lakói lerakhatják a fahulladékot, amelyet évente két alkalommal beőrölnek, és a faőrleményt, azaz a biomasszát a helyi közintézmények fűtéséhez használják.

Országos szinten elsőként Esztelneken és Gelencén indult el a helyi biomassza alapú, energetikailag önellátó településeket célzó program, emlékeztetett Vajda. A helyi lakosságot arra biztatják, hogy a nyesedéket és más forrásból származó fahulladékot ne a kertekben vagy a legelőkön égessék el, vagy patakparton és eldugott helyeken tárolják, hiszen ez értékes alapanyag, amelyből meg lehet oldani az óvodák és iskolák fűtését. A klaszter elnöke szerint az esztelneki modellt minden településen alkalmazni lehet, de ehhez fontos a mentalitásváltás.
Kovászna megyében már számos biomassza alapú fűtésrendszer működik, ezek meglátogathatók Esztelneken, Gelencén és Sepsiszentgyörgyön is. A Green Energy Egyesület a www.biovill.eu honlapon mutatja be ezeket a fűtésrendszereket, de szaktanácsadással is el tudják látni az érdeklődőket. Vajda Lajos felhívja a figyelmet, hogy a tavaly újraindított Zöld Ház program révén magánszemélyek is pályázhatnak fűtőrendszerük modernizálására. Továbbá az esztelneki Angustia Vidékfejlesztő Egyesületnél is van pályázati lehetőség, amelynek keretében egyesületek, önkormányzatok és vállalkozások is pályázhatnak energiahatékony, megújuló energiát hasznosító rendszerek beszerzésére.
Az önellátás nem új keletű gondolat, hiszen eddig is helyi erdőkből származott a falvak tűzifája, viszont a települések 90%-ban a lakosok régi kályhákat, kazánokat használnak, amelyek 40-50%-os hatékonysággal égetik a fát. Ma viszont számos kényelmes, automatizálható és hatékonyabb fűtési rendszer áll rendelkezésre. A legelőtakarításából származó ágak, bokrok, gyümölcsösökből származó nyesedékek őrléséből előállított biomasszát égető kazánok 85%-os hatékonysággal működnek. Mivel sok településen nincs földgáz-hálózat, és a tűzifa ára is megnőtt, olcsóbb megoldás lehet a biomassza felhasználású fűtésrendszerek bevezetése. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.