Felhívás!

Az ital az még megy…

Az ital az még megy… Gazdaság

Bódító elsőbbség az Európai Unióban – a tagállamok közül Romániában növekedett leginkább a szeszes italok vásárlása, fogyasztása!

Az Európai Bizottság Statisztikai Hivatala (Eurostat) alkalomhoz illő adatokat tett közzé december végén. E szerint 2019-ben az uniós tagállamok lakossága 117 milliárd eurót (!) költött különféle szeszes italok  beszerzésére, ez a fogyasztásra szánt költségvetés 1,6 százaléka, átlagosan számítva. Meghaladta az átlagot Lettország (4,8), Észtország (4,7), Litvánia (3,7) – érdekes módon a “szovjetutód” balti államok végeztek az élen. Ezzel szemben például Olaszország és Görögország lakossága 1 százalék alatt teljesített, ami az italvásárlást illeti.

Az utóbbi évtized során 13 EU-tagállamban csökkent az alkoholos italokra költött háztartási kiadások átlaga, a fent említett Litvánia például 5,5 százalékról esett 3,7 százalékra, de még így is dobogós helyezett. A mérséklődés listáján szerepel még Lettország, Bulgária és Észtország. Hét uniós tagállamban észlelhető a szeszes italokra szánt háztartási pénzkiadások értékének s mértékének emelkedése, itt első helyen Romániát találjuk, ahol a 2009. évi 2,1 százalékból tavalyra 2,6 százalék lett, azaz fél százalékos a “vedelések” növekedése. Második helyen Portugália áll. Az Eurostat szerint az EU hat tagállamában (Dánia, Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Szlovénia) nincsenek számottevő eltérések a 2009-es és 2019-es alkoholvásárlási mutatók között. A közlemény megjegyzi, a statisztikákba nem foglalták bele a vendéglőkben, bárokban, egyéb nyilvános szórakozóhelyeken elfogyasztott szeszes italok árait, mennyiségeit, az adatok tehát az üzleti bevásárlásokat követik. Valószínűsíthető, hogy a háztájiban készített, kifőzött szeszes italok is kimaradtak, mivelhogy azok nem tartoznak a közvetlen személyi, családi vásárlási költségekhez.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások