Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az IMF szerint 7 százalékos lesz idén a gazdasági növekedés Romániában

Az IMF szerint 7 százalékos lesz idén a gazdasági növekedés Romániában Gazdaság

Az oltáskampány gyors végrehajtása a legmegfelelőbb világjárvány elleni gazdaságpolitika a román hatóságok számára a következő időszakban – olvasható a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szombaton nyilvánosságra hozott jelentésében, amelyet csütörtökön fogadott el a pénzintézet igazgatótanácsa.

Hirdetés
Hirdetés

Az IMF szakértői úgy vélik, hogy Romániának sikerült a vállalatoknak nyújtott különböző adó- és pénzügyi támogatásokkal korlátoznia a pandémia negatív gazdasági következményeit, de a járvány hatásainak leginkább kitett ágazatok továbbra is súlyosan érintettek. Ezért a nemzetközi pénzintézet szerint ez utóbbi ágazatok támogatására kell most összpontosítaniuk a román hatóságoknak.

Az IMF azt tanácsolja a bukaresti döntéshozóknak, hogy a gazdaság talpraállítása után a pénzügyi és adópolitikájuk a költségvetési hiány csökkentését célozza meg. A pénzintézet szakértői úgy vélik, középtávon további erőfeszítésekre lesz szükség a GDP-arányos deficit 3 százalék alá szorításához. Szerintük az adóalap kiszélesítésére és a bevételekkel való hatékonyabb gazdálkodásra van szükség az adóterhek méltányosabb elosztásához és az adóbehajtás hatékonyságának növeléséhez.

A pénzintézet szakértői szerint Romániának maximálisan ki kellene használnia az európai helyreállítási alap és az uniós alapok nyújtotta lehetőségeket, amelyek becslésük szerint a GDP 20 százalékával növelik a következő hat évben a rendelkezésre álló forrásokat.

Az IMF becslése szerint Románia idei gazdasági növekedése elérheti a GDP 7 százalékát, szakértői azonban megjegyzik, hogy a világjárvány kedvezőtlen alakulása negatívan befolyásolhatja ezt a prognózist.

A nemzetközi pénzintézet 6,8 százalékosra becsüli az idei GDP-arányos költségvetési hiányt, ami kisebb a kormány által célként kitűzött 7,13 százaléknál. Az IMF ugyanakkor idén 3,6 százalékos éves román inflációval és 5,4 százalékos folyó fizetésimérleg-hiánnyal számol, prognózisa szerint az államadósság az év végére el fogja érni a GDP 57,7 százalékát.

Romániának jelenleg nincs hitel-megállapodása az IMF-fel, ám a nemzetközi pénzintézet évente felméri az ország gazdasági helyzetét.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások