Felhívás!

Az Európai Bizottság csökkentette az idei román gazdasági növekedési előrejelzését

Az Európai Bizottság csökkentette az idei román gazdasági növekedési előrejelzését Gazdaság

Az Európai Bizottság 3,3 százalékra csökkentette a korábbi 3,8 százalékról az idei román gazdasági növekedési becslését a kedden közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Az EB a jövő évi kilátásokat is mérsékelte, a korábban közölt 3,6 százalék helyett 3,1 százalékos GDP-bővülést valószínűsített 2020-ra.

Emlékeztettek, hogy a román gazdaság növekedése lassult 2018-ban az előző évi, rekordnagyságú, 7 százalék után. A tavalyi növekedést elsősorban a belföldi fogyasztás ösztönözte. A jelentés megfogalmazta, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya mélyült az idén, és a jövő évben várhatóan folytatódik ez az irány, a deficit GDP-arányosan eléri az 5,3 százalékot.

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a román államháztartási hiány is növekedni fog a bérek és nyugdíjak tervezett emelése miatt. A becslés szerint az államháztartás deficitje az idén 3,5 százalék lesz, 2020-ban pedig GDP-arányosan 4,7 százalékra növekszik. A Bizottság az idén 3,6 százalékos román inflációval számol, amely a jövő évben 3 százalékra mérséklődik.

A román kormány az idén 2,76 százalékos államháztartási hiánnyal számol 5,5 százalékos gazdasági növekedés mellett.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 12., 12:37
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Azt a hé! Pedig Magyarországon azzal hülyitik egyes politikusok a népet ,hogy Románia lekörözte Mo.-otúgy élünk itt mint Marci hevesen