Felhívás!

Az Európai Bizottság csökkentette a román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését

Az Európai Bizottság csökkentette a román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését Gazdaság

Az Európai Bizottság csökkentette a tavalyi, az idei és a jövő évi román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, az idén a bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékos bővülésére számít – közölte csütörtökön az uniós végrehajtó szerv a téli gazdasági előrejelzésében.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint tavaly a román gazdaság 6,3 százalékkal nőtt a korábban remélt 7 százalékhoz mérten. A román hatóságok is 7 százalékos gazdasági növekedésre számítottak, de a koronavírus-járvány ötödik hulláma miatt a tavalyi utolsó negyedévben lassult a növekedés. A román statisztikai intézet várhatóan március elején közli a gazdaság teljesítményének alakulására vonatkozó tavalyi negyedik negyedéves és egész éves adatokat.

Az Európai Bizottság szerint a gazdaság növekedésének tavalyi utolsó negyedévben tapasztalt lassulása az idén is folytatódik az év első felében, ezért az őszi jelentésében szereplő 5,1 százalékos növekedéshez képest idén 4,2 százalékos GDP-bővülést valószínűsítenek. Becslésük szerint 2023-ban a román gazdaság 4,5 százalékkal nő a korábban prognosztizált 5,2 százalék helyett.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.