Felhívás!

Az EU tagországai közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a környezetkímélő autók eladása

Az EU tagországai közül Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a környezetkímélő autók eladása Gazdaság

Az elektromos és hibrid autók folytatták hódító útjukat az európai piacon az első negyedévben, és az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) csütörtökön közzétett adatai szerint Romániában nőtt a legnagyobb mértékben az elektromos autók eladása Európában.

Az első negyedévben az elektromos autók értékesítése az Európai Unióban (EU) 53,4%-kal 224.145 darabra nőtt. Számos európai piacon három számjegyű (100% feletti) százalékos növekedést regisztráltak, de a legnagyobb arányú növekedés (408%) Romániában következett be, ahol az első három hónapban 2108 elektromos autót adtak el, míg a tavalyi év azonos időszakában 415-öt értékesítettek.

A tisztán elektromos autók piaci részaránya elérte 10%-ot az EU-ban, azaz kétszeresére nőtt a tavalyi első negyedévhez viszonyítva. Ezzel megelőzték a plug-in hibrideket, amelyek piaci részesedése 8,9%.

Miután meghódították a kontinens fő autópiacait, mint például Németországot és Franciaországot, az elektromos autók értékesítése Spanyolországban, Romániában és Lengyelországban is robbanásszerű növekedésnek indult. Egyedül Olaszországban csökkent az elektromos autók eladása, ahol új vásárlási kedvezmények bevezetése van előkészületben.

Ezzel párhuzamosan 2022 januárja és márciusa között a dízelüzemű személygépkocsik forgalomba helyezése 33,2%-kal 378.000 darabra csökkent, a piaci részesedés pedig 5,3 százalékponttal 16,8%-ra esett vissza. Minden egyes uniós tagállamban jelentős csökkenést regisztráltak a dízelüzemű személygépkocsik eladásában, beleértve Romániát is (mínusz 19%).

A plug-in hibridek eladásai szintén csökkentek az első negyedévben az Európai Unióban: 199.107 ilyen személygépkocsit helyeztek forgalomba, ami 5,3 százalékos csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához mérten. Mindezek ellenére 8,9 százakékra nőtt a kategória piaci részesedése a benzin- és dízelüzemű autók értékesítésének erőteljesebb csökkenése miatt.

Másrészt a mild hibridek eladása az előző évhez képest 5,3%-kal 563.000 járműre nőtt, így ezek a járművek már a teljes autópiac negyedét uralják, szemben a 2021 eleji 20%-kal.

Az uniós piacon továbbra is a benzinüzemű autók dominálnak az eladásokban: az első negyedévben 808.000 darabot értékesítettek, ami 36%-os piaci részesedést jelent. Éves viszonylatban azonban a benzinüzemű autók eladása 22,6%-kal csökkent, a piaci részesedés pedig 40,8%-ról 36%-ra esett vissza.

Az ACEA adatai szerint a benzin- és dízelmotorral hajtott személygépkocsik továbbra is uralják az uniós autópiacot, együttes piaci részesedésük 52,8 százalék.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások