Felhívás!

Az első negyedévben 2,4 százalékkal nőtt a román gazdaság éves összevetésben

Az első negyedévben 2,4 százalékkal nőtt a román gazdaság éves összevetésben Gazdaság

Az első negyedévben a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 2,7 százalékkal nőtt a román gazdaság a tavalyi azonos időszakhoz mérten – közölte pénteken gyorsjelentésében az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az első negyedévben a román bruttó hazai termék (GDP) 0,3 százalékkal nőtt negyedéves összehasonlításban.

A statisztikai intézet közölte, hogy a koronavírus-járvány megnehezítette az adatok begyűjtését, kevesebb választ, alapinformációt kaptak a gazdasági szereplőktől, ezért más alternatív forrásokat is használtak, hogy az adatok lehetőleg minél pontosabbak legyenek – olvasható az INS közleményében.

Tavaly a román gazdaság 4,1 százalékkal, 2018-ban 4,4 százalékkal nőtt.

A kormány eredetileg az idén is 4,1 százalékos gazdasági növekedést tervezett, de a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt felülvizsgálni várakozásait, így most már 1,9 százalékos GDP-csökkenésre számítanak. Ezzel szemben a Nemzetközi Valutaalap 5 százalékos, az Európai Bizottság 6 százalékos gazdasági visszaesést prognosztizált 2020-ra.

Rekordmértékben csökkent az első negyedévben az euróvezeti és az uniós GDP

Az előző negyedévihez képest a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza az euróövezet és az EU bruttó hazai terméke az első negyedévben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatokon alapuló pénteki jelentése szerint. Éves bázison a GDP-csökkenés 2009 óta a legnagyobbnak bizonyult.

Az első negyedévben szezonális kiigazítással 3,8 százalékkal csökkent az euróövezet 19 tagállamának bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévhez képest, az Európai Unió 27 tagállamában pedig 3,3 százalékkal. A negyedéves csökkenés mértéke a legnagyobb az összehasonlítható alapon vezetett statisztikák 1995-ös kezdete óta.

Az előző negyedévben, 2019 negyedik negyedévében az euróövezeti GDP 0,1 százalékkal, az uniós 0,2 százalékkal nőtt negyedéves bázison.

Negyedéves bázison a legnagyobb mértékben a franciaországi GDP csökkent az első negyedévben, 5,8 százalékkal. A szlovák GDP 5,4 százalékkal, a spanyol 5,2 százalékkal, az olasz pedig 4,7 százalékkal esett. Negyedéves bázison a GDP csak Bulgáriában és Romániában emelkedett 0,3 százalékkal, valamint Finnországban 0,1 százalékkal. A lengyel GDP 0,5 százalékkal csökkent, a magyar az Eurostat becslése szerint 0,4 százalékkal, a csehországi pedig 3,6 százalékkal.

A tavalyi első negyedévvel összevetve az idei első negyedévben szezonális kiigazítással 3,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék az euróövezetben és 2,6 százalékkal az EU-ban. Az előző negyedévben, a tavalyi negyedikben 1,0 százalék volt az euróövezeti és 1,3 százalék az uniós GDP-növekedés éves bázison.

Az első negyedévi éves GDP-csökkenés az euróövezetben és az EU-ban is 2009 harmadik negyedéve óta a legnagyobbnak bizonyult. Akkor az euróövezetben 4,5 százalékkal, az EU-ban 4,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék éves bázison.

A nagyobb nemzetgazdaságok sorában a legnagyobb mértékben a francia, az olasz és a spanyol GDP esett vissza éves bázison az első negyedévben, 5,4, 4,8 és 4,1 százalékkal. Szlovákiában is 4,1 százalék volt az éves GDP-csökkenés.

Romániában 2,7 százalékkal, Litvániában 2,5 százalékkal, Bulgáriában 2,4 százalékkal nőtt az első negyedévben a GDP éves bázison. A lengyel GDP-növekedés 1,6 százalék volt az első negyedében, a csehországi pedig 2,2 százalékkal csökkent. A magyarországit az Eurostat 2,0 százalékos növekedésre becsülte.

https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10294864/2-15052020-AP-EN.pdf

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.