Az első négy hónapban 8,1 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom

Az első négy hónapban 8,1 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom Gazdaság

Az első négy hónapban 8,1 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi év azonos időszakhoz mérten – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 8 százalék volt.

A nyers adatok szerint az első négy hónapos növekedés elsősorban a nem élelmiszereknek köszönhető, amelyek értékesítése 10,4 százalékkal bővült, az üzemanyagból 10,1 százalékkal többet adtak el, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása 4,7 százalékkal bővült.

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 7,1 százalékkal nőtt a tavalyi év negyedik hónapjához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a bővülés 6,8 százalék volt.

Tavaly 5,4 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évhez képest, miután 2017-ben 10 százalékkal, 2016-ban 13 százalékkal emelkedett.

A belföldi fogyasztás a tavalyi jelentősebb lassulás után újból bővülni kezdett, főként ezzel magyarázható, hogy az első negyedévben a román gazdaság az elemzők becsléseihez képest váratlan ütemben, 5 százalékkal nőtt a tavalyi év első három hónapjához képest.

A kormány egész évben 5,5 százalékos GDP-növekedéssel számol.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.