Felhívás!

Állami támogatást kérnek a pékek

Állami támogatást kérnek a pékek Gazdaság

Egyrészt az energiadrágulás, másrészt a még nem tapasztalt mértékű alapanyag-áremelés sújtja a pékipart. Állami támogatás nélkül elkerülhetetlen a kenyér drágítása – hívja fel a figyelmet a malom- és sütőipari munkáltatók szervezete, a Rompan.

Rámutatnak, hogy a búza tonnája aratáskor még 800 lejbe került, most már 1450 lej, eközben a földgáz ára öt-hatszorosára, míg a villanyáram ára négy–ötszörösére emelkedett egy negyedév alatt. Ezek mellett növelni kell az alkalmazottak béreit a folyamatosan emelkedő élelmiszer- és közköltség árak miatt is.

Mindezeket figyelembe véve a Rompan ágazati szervezet igazgatótanácsa azt javasolja, hogy a hazai búzát őrlő malmok kapjanak állami támogatást, így valamennyire mérsékelni lehet a liszt árát, ami hatással lenne a kenyér árára is. Indoklásuk szerint ezzel a támogatással megszűnne a feketén feldolgozott búza, és növekednének az állam bevételei is. Másrészt kérik, hogy az élelmiszerek áfáját a jelenlegi 9 százalékról csökkentsék 5 százalékra, ezzel a termékek végső árát mérsékelnék, ugyanakkor az adócsalás visszaszorítását is eredményezné. Adrian Chesnoiu mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint készül már egy támogatási csomag, amellyel a megemelkedett energiaárak hatásától védenék meg a termelőket és a feldolgozókat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 19., 3:12
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sepsiszentgyörgyön napjainkban egy jóízű kenyeret nem lehet vásárolni. Kipróbáltam majdnem az összeset, folyamatosan ami korábban jónak mondható volt, mára íztelen, rossz állagú lett. A Babi pékségből vettben már nemegyszer egérürüléknek látszó dolgot kaptam, döglött bogarakat, de több esetben. Nem tudják megszitálni azt a lisztet? A kenyeres ládákat is leteszik a földre, aljuk majdnem éri a kenyerek alját.
  A Bertiszes kenyérben van mára talán igazi pityókadarabok, amelyek látszanak is, másokban pityókapelyhet raknak, pedig olcsó a pityóka, de hámozni kell. De annyira íztelen és morzsálódik, hiába vásárolom aznap frissen, látszik, hogy másnapos kenyér, biztosan azelőtt való nappal és nem éjjel sütik frissen, másnap vagy további napon ha nem fogy el, egyre ehetetlenebbé válnak.
  A Ganésás meg olyan kemény, hogy a lányomnak és a fiamnak majdhogynem beletörik az aznapiba a foga, annyira tömör, akárcsak a Kálnoki Recsenyédi féle kenyér. Tapintásra tudom, hogy ezek állaga annyira tömör aznap megvéve, mintha egy hetet álltak volna, tippadt, fogad marad benne, nem jön, hogy beléharapjak, korábban az elején még jó volt pedig a Kálnoki. De most egy friss ropogós kenyeret nem lehet találni. Talán a Diószegis hasonlít még, ami ehetőbb, de 5 évvel ezelőttinek vizet sem vihetne. Az Aranykemencés is íztelen lett, hiába drágult.
  Nem lisztből, hanem főként valami lisztpótlóból süthetik, talán az olcsóbb, több vizet raknak bele, mert az is olcsó alapanyag, talán nem kelesztik vagy nem kel meg így, marad tippadt íztelennek.
  Nem én akarom a pékmestereket tanítani, de az általuk forgalmazott vagy más kereskedelemben kapható lisztből otthon sütve kenyeret, annak ezel a boltiak vizet sem vihetnek, annyira különbözik. De ha hétvégén sütök, hétköznap nincs időm a munka miatt és a család szeret friss kenyeret enni.

  • User
   Dátum: 2022. január 19., 10:14
   ÉRTÉKELÉS: 3

   A Babi pekseg kenyerevel mi is hasonlo tapasztalatban reszesultunk.Szova tettuk a boltban ahol a fonokseghez iranyitottak, mondjuk ez logikus, viszont a panasz letetelehez a fonokseg egy “majd amikor bejonnek Szentgyorgyre” lehetoseget szabott meg. Nem volt szandekunkban rosszindulatuan panaszkodni , csupan felhivni a figyelmet , hogy vigyazzanak jobban es mellekelni eszrevetelunk targyat.Ha nekik nem volt surgos , hat jelentettuk, kiszalltak ellenorzesbe de mindent rendbe talaltak.Azota , valahogy nincs gusztusunk a kenyerukhoz , szeles ivben keruljuk boltjaikat.

 • User
  Dátum: 2022. január 19., 11:14
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A falusi uzletekben is tobbsegben a Baby pekseg kenyeret lehet megvasarolni , sajnos az utobbi idoben sokat romlot a minoseg .Melegen felszeletelve , ossze nyomva a muanyag zacskokban csomagoljak , igy tippadt lesz es a szagja sem a legjobb.Sokszor kaptam olyan csomagolasu kenyeret aminek a zacskoja , kiszakadva volt volt , hiaba reklamaltam az elarusitonak, semmit nem javult a helyzet . A kenyeres ladakat foldre rakjak , hanyak vetik !

 • User
  Dátum: 2022. január 19., 14:57
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ha nem tetszik a kenyér állaga, összetevői, akkor a megoldás az otthoni kenyérsütés. Kb. 230 lej a sütő, melléje már csak víz, liszt, élesztő, kis só, cukor, olaj kell és hajrá, 3 óra után megvan a kenyér. Abban biztos csak az lesz, amit te beleraksz.

 • User
  Dátum: 2022. január 19., 15:00
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A kálnoki kenyér valóban fölülmúlja a többit, de csak a nagyobb árával. Én is rég óta úgy látom, hogy silány minőségű lett, korábban voltak pityókadarabok benne, de ha megint lennének sem lenne olyan, mint a régi, mert tömörödött, tippadt. Mire boltokba kerül meg van ereszkedve, nem friss. Bertisből nem is veszek, mióta többször láttam, hogy a lerakódást felköhögő polcrakók, kezüket a szájuk elé rakva hiába viselnek kesztyűt, ha leköhögik a kesztyűt. Pláne ebben a vírushelyzetben, köszönöm, de nem kérem.

 • User
  Dátum: 2022. január 19., 15:20
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Jajj csak kalnoki kenyeret ne! Borzasztoan elrontottak azt is már regota, inkabb ne sussenek, mert nem nekik valo a pek szakma. De nekik nem mesterseguk a kenyersutes, csak hobbikent mellekest keresni alltak neki, de meg is latszik, hogy nem tanultak! Ganesas is hasonloan sultelen, kemeny. Csak a penzszerzesrol szol nekik is, semmi tisztelet a vevokkel szemben, meg is latszik.

 • User
  Dátum: 2022. január 19., 15:43
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ez valóban így van, gyakran található bennük egérürülék vagy döglöttbogár. A legtöbb tippadt, kemény, nincs jól átsülve. A kálnokit se dícsérje senki, mert az sem jobb semmivel.
  Sem a bertis, sem a babis, sem az aranykemencés nem finom

 • User
  Dátum: 2022. január 19., 18:22
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Izlesek es pofonok, van aki a puha pufaszott vilagos feher kenyeret kedveli, 25cm a kenyer es konnyu mint a szivacs es van aki a sotetebb,de nem festett, pityokas kenyeret, amit akar tipadtnak is lehet nevezni, amiben latszanak a pityoka darabok, a heja, vastagabb es kemenyebb, talan tobbet kene egy kicsit meg veregetni. Az igazsag, hogy dednagymamam amit otthon sutott a kemenceben es en labatlankodtam a kemence korul es vartam, hogy kapjam meg a kis cipot, az a masadik kenyerre hasonlitott. Szerintem nagyon nehez megtalani azt a receptet amelyik szerint, puha legyen mint a szivacs, pityoka is legyen benne es nem csak felpufasztott, hogy feher is legyen, meg ne is, es meg a peksegnek is legyen jo nyeresege rajta. Szerencsere van tobbfele kenyer a helyi piacon, feher, fel feher, barna{fesett), pufasztott, pityokas( valodi pityoka es pityoka potlo), “rozskenyer” csak a rozs hianyzik belole, tobbe vagy kevesbbe, stb.

  • User
   Dátum: 2022. január 20., 15:36
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Másfél évtizede volt pedig finomabbnál finomabb választék, tudtak sütni illatos, finom kenyereket.
   Ma nincs egy olyan, amely illatos és finom, hogy a boltban bele tudnék harapni.
   A héjuk elég vékony, nem a veregetéssel van a gond, a héj alatt az egész állaga túl tömör.

   • User
    Dátum: 2022. január 21., 9:01
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Másfél évtizede a valodi vásárloerő is más volt, tehát a pékség nyeresége is nagyobb volt, a vásárloerő csökken, a pékség probálja a nyereségét megőrizni, a minőség csökkentésével (gyenébb anyagok, potlékok használataval).

    • User
     Dátum: 2022. január 21., 16:35
     ÉRTÉKELÉS: 0

     Másfél évtizede ha a vásárlóerő olyan jó volt, miért nem akkor lepték el az új autók és új építésű házak az országot, hanem mostanában? Sírni tudunk, gondolkodni nem.

 • User
  Dátum: 2022. január 20., 3:06
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A villanyos kenyérsütőben nem olyan lesz az íze, mint a fás kemencében sültnek. Nem tudja a villanyos jól átsütni, sokat fogyaszt , nem gazdaságos 1 kenyeret megsütni egyszerre. 3 órás sütési idővel lassan menne 1 hétre valót sütni hétvégente, hétköznap nincs idő rá a munkahely, család miatt.
  Kemencét rakatni tömbházba nem lehet, ha van hely magánházban, komolyabb befektetés, igaz évekre, de naponta felfűteni megint nem éri meg friss kenyeret enni. Eladni meg kell egy nagyobb kemence, hogy megérje üzemeltetni, de céget kell nyitni vagy feljelentenek, városközt nem is igen adnak rá engedélyt, és a berendezés, helyiség árába be kell fektetni. Akkor már főállásban kell csinálni vagy 1-2 hétrevalót kell egyszerre sütni. Utána már csak rajtam áll, ha eladom is, hogy 5 banit kispórolok-e, ha akár a lisztjavító annyival olcsóbb és silány minőségűeket sütök-e vagy finomat, belerakva csak ami belejár hagyományosan.

  • User
   Dátum: 2022. január 20., 8:30
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Itt arról van szó, ha nincs megelegedve egyikkel sem, akkor csinálja magának. Egyik megoldás a villanyos. De sütheti a gázas vagy villanyos sütőben (lerben) is. Árról vagy munkáról nem volt szó, hanem csak arról, hogy milyen anyagból dolgoznak.

   • User
    Dátum: 2022. január 20., 15:14
    ÉRTÉKELÉS: -2

    De ahogy leírtam, a gyengébbek kedvéért leírom mégegyszer, hogy a villannyal, gázzal nem lesz olyan finom, mint a fás kemencében. Otthon a lerben meg 1 fér be egyszerre, lassan tud megsülni. Kinek van ideje naponta főállás mellett fél napokat eltölteni, hogy friss kenyeret süthessen? Csak a munkakerülőknek jutna ideje vagy a nyugdíjasoknak. Önnek jut rá ideje, de kommentelni jár inkább ide, mintsem dagasztani.😂

    • User
     Dátum: 2022. január 20., 17:39
     ÉRTÉKELÉS: -2

     Akkor leírom én is mégegyszer, mert nehezen érti. A felvetett probléma a bogaras, rossz minőségű, pityókapótlós stb. kenyér volt. Arra meg az otthon sütés a megoldás, akkor az lesz benne amit akar. Hogy ez jobb-e állagra, pénzben vagy időben megéri-e, olyan-e mint a kemencében sült, az mind mellékes, mert egyrészt az ízlés az egyénileg változik, mint ahogy az is, hogy mennyire számít mennyibe kerül végül. Viszont akkor biztos, hogy nem lesz benne se nyű, se bogár, se adalék, hacsak saját maga nem szórja bele.
     Olvassa már el az első hozzászólást és mit írtam 14:57-kor.

 • User
  Dátum: 2022. január 20., 15:46
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem elkényesedés ez, hanem igényesség a jóra, a természetes ízekre, amely a természetes alapanyagok hozzáadásával érhető el.
  15 évvel ezelőtt a városban a legolcsóbb kenyér is finomabb volt, mint most a legdrágább.
  Sajnálom, hogy sok igénytelen ember van itt is, akiknek nem számít, hogy milyen íztelen műanyag vackot kell enni, bármit befalnak.

  • User
   Dátum: 2022. január 20., 17:21
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Honnan tudja, hogy 15 évvel ezelőtt természetesebb volt az a kenyér? Attól, hogy jó a szaga, az állaga, az íze még egyáltalán nem jelenti, hogy az egészséges alapanyagból készült.

  • User
   Dátum: 2022. január 20., 23:12
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Bocsánat, hölgyem vagy uram, rosszul írtam… tényleg nem egyszerűen elkényesedés, hiszen kényeskedni szinte mindenki tud, hanem – mivel (az itteni beírogatók véleménye ellenére) sokféle, jó minőségű és jóízű kenyeret lehet kapni, még Szángyörgyön is – én úgy érzem, hogy az Ön beírása nagyzolás, affektálás. Ön még valószínűleg soha nem volt amúgy istenigazában éhes. Ön valószínűleg nem volt katona, nem volt munkaszolgálatos és biztosan nem volt hadifogoly vagy nem volt évekig kényszermunkatáborban. Ön valószínűleg nem dolgozott középiskolás diákként a rovinari-i bányában. A Duna-Fekete-tenger csatornát is csak képről ismerheti és gondolom, nehéz elképzelni, hogy nem magától let, mit ahogy a brailai Nagysziget öntözőcsatornáit sem a tektonikus mozgások alakították ki… Mert a fenti helyzetekben nem volt választási lehetőség, csak kettő: vagy megeszed, amit eléd vetnek, vagy éhen döglesz. Ezt persze, aki csak 15 év távlatában gondolkodik, nem tudhatja. Azt viszont láthatja, hogy az élelmiszer szó szerint folyik ki az üzletekből. Ha vissza tudna tekinteni, mondjuk, 34 vagy több esztendőcskét, érzékelné a különbséget. Ha pedig már az igényességről is szót ejtett: valamikor a ’80-es években élt egy másodvonalbéli de annál “igényesebb” színésznőcske New Yorkban, aki olyannyira igényes volt, hogy úgy megszeretett egy bizonyos fajta francia kenyeret, hogy minden reggel a Concorde-dal (akkor még volt ilyen járat) hozatta kétszeres hangsebességgel Párizsból: a JFK-n limuzin várta a gépet, a kenyér még jóformán ki sem hűlt, mikor már a “művésznő” asztalán volt. Nos, tisztelt beíró, legyen igényes, de aztán istenigazában: ha nem tetszik a szángyörgyi kenyér, kövesse a művésznő példáját. Igaz, Concorde már nincs de “igényes” summáért kerül valamiféle megoldás. Tipp: az Orosz Légierőnek vannak hangsebesség feletti, nagy hatótávolságú bombázói, állítólag nincsenek is messze, itt állomásoznak a szomszédban, az ukrán határ mellett…:-D

 • User
  Dátum: 2022. január 20., 15:22
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A kalnoki kenyer is finom volt az elejen, mint korabban a masok, de en nem tudom mibol sutik, talan dagasztas helyett lovakkal tiporjak olyan kemeny.
  Falurol vasarolt kenyernek, amit otthon sutnek annak miert lehet ma is kenyerize es illata?
  Nalunk sajnos az a bevett szokas, ha valami jo az elejen, 1 banit ha sporolni tudnak, elrontsak a minoseget.
  Csak ezeket nem olvassak, akik kellene, hozzajuk nem jut el a panasz, csak annyit tehetunk, hogy nem vesszuk meg azt tobbet.
  Par napot nem lehet allni hagyni a boltit, mert sarga, piros penesz jelenik meg rajta. Regebb ilyen sem volt, a hazin manapsag sem.
  Pityokaport valoban konnyeb belekeverni, lustak hamozni.

 • User
  Dátum: 2022. január 21., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Szóval még csak véletlenül sem az a megoldás, hogy a városban jó kenyeret süssenek ismét a pékségekben.
  Ha a hal nem tud úszni akkor a víz a hülye.
  Az ilyennek a selejt kenyér is kár!

 • User
  Dátum: 2022. január 21., 15:32
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Szerintem másfél évtizede is ugyanúgy enni kellett. Van vásárlóerő most is ugyanúgy, mint akkor csak 1 bani spórlás hónap végén nagy úr!

 • User
  Dátum: 2022. január 21., 15:19
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A világ azóta megváltozott szerencsére, más generáció képviseli javarészt. Az nem megoldás, hogy megint visszahozzuk, hogy szükséghelyzeti nyomor állapotok uralkodjanak. Tisztában vagyok a helyzetek szülte kényszermegoldások adta rációkkal.
  Ez egyáltalán nem affektálás, ha valami, ami pár éve jó volt, hogy ismét jó legyen, és ezért teszi valaki szóvá.
  De az olyan úgy sem értheti, aki még napjainkban is a múltbéli háborús nyomort tartja jónak és követendőnek, ezen felül nárcisztikus személyiségre is vall. De vígasztalásként otthon minden este a petróleum lámpa fénye mellett játszhat háborúsdit az agyagkatonáival, a szünetben meg falatozva elmélkedhet, hogy milyen finom és jó az a penészes kenyér, amit otthon kap. De csak ez amiatt van, mert nem hajlandó befejezni a hülyeségeket és akkor jutna idő lemenni helyette a boltba friss kenyeret venni naponta, ne két hétre kelljen bevásároljon egyszerre és utána jól bezárkózni újra. Ételkuponokat is ad magának, mint a Cseu időkben volt?😂

  • User
   Dátum: 2022. január 22., 23:21
   ÉRTÉKELÉS: 7

   Kezdjük azzal: fogadni mernék bármekkora összegbe, hogy több jobb és finomabb kenyeret ettem, mint maga! Azt is biztosra veszem, hogy rosszabbat is. Mert akkoriban nem volt választási lehetőség, mint manapság. Biztosan tudja, hogy mi az az “elefántpirula”, de ha mégse, akkor kérdezzen meg egy hetvenévest. Az majd megmagyarázza magának. Vagy: annak idején muszosként kaptunk minden étkezéskor egy kb. negyednyi-ötödnyi fekete cipót, mintegy 20-25 dekányit. Vagy más esetben a tábori kemencében sült fél veknit (egész napra), aminek “kellemes” bár enyhe gázolajszaga volt, azzal működött ugyanis a D-110-es motor hajtotta generátor, ami a kemencét árammal táplálta. Ha maga es hasonló helyzetbe kerül esetleg (amire minden esély megvan, utalok itt a szomszédban kialakulófélben lévő háborús helyzetre, amibe kies hazánk is simán belekeveredhet és annak minden áldásos hatását érezni fogjuk, beleértve az élelmiszerek, így a kenyér hirtelen hiányát es) garantáltan eszébe fog jutni, hogy milyen mennyei íze volt valamikor annak a kemény, ehetetlen kálnoki vagy ganészás vagy mittooménmilyen kenyérnek, amit úgy leszólt nemrég… Továbbá: egy szóval sem írtam, hogy vissza kellene hozni azoknak az “aranykorszakbeli” éveknek a nyomorúságát. Csak az összehasonlítás kedvéért írtam le, mert sokan hajlamosak elfelejteni, vagy, mint az olyanok, mint maga, nem is ismerik (szerencséjükre), mert nem is érték azt a kort. Nos, azért tartom nagyzolásnak, affektálásnak, mert Böjte Csaba szavaival élve: “… soha nem volt ennyi ruha, cipő, étel, ital a Kárpát-medencében, mint manapság…” Minden van dögivel, duvad ki az ennivaló a boltokból, annyi van, hogy elvetni is jut. Egyesek – mint maga es – mégis panaszkodnak, keseregnek, semmi sem tetszik nekik! Hát még egyszer: soha nem volt ennyiféle és ilyen jó minőségű kenyér a Székelyföldön s így Szángyörgyön is, mint manapság. Csakhát… nem kell sajnálni rá a garast! Legalább két péket tudok, aki kitűnő házi kenyeret süt és házhoz is szállítja. Na jó, nem bagóért…
   Kíváncsi volnék az olyanokra, mit maga, hogy milyen pufát vágnának, ha olyan helyzet alakulna ki, hogy csak úgy lehetne kenyerük, ha a saját tíz körmük keserves munkájával kellene megtermelniük a hozzávalót: szántani, vetni, aratni, csépelni, s így tovább a teljes munkafolyamat, tíz hónapon át! Akármilyen pocsékra sikerülne, higgye el: egy morzsát sem hagyna veszendőbe menni, nemhogy kényeskedjen! No, ennyi lenne ma estére… További kellemes nyavajgást kívánok magának!

 • User
  Dátum: 2022. január 24., 2:01
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Elég szomorú, hogy maga megragadt a rendszerváltás előtti időkben és folyamatosan pozitív példának akarja felhozni, de hasztalan. Mára szerencsére valamelyest azért javult a helyzet, de ha valamit a rosszabbhoz hasonlítunk az mindig csak jobb lehet, a mai kenyerek a gázolajjal átitatottnál biztosan jobbak voltak, de annak legalább volt valami íze!
  Ön tudna nekem mondani legalább egy olyan péket is amelyik szánt vet és abból süti a kenyerét??? Maga álomvilágba él ha ezt képzeli, hogy van ilyen. Ha van is attól a műanyag adalékokat beleteheti, a gabonáját meg jó pénzért elbellérkedi.
  21. századot írunk ma, nem ’89 előtt vagyunk, mama!
  Tisztában vagyok az élelmiszerlánc teljes folyamatával, élemiszermérnökként diplomáztam többek között, lehet finomabbat, jobbat sütni, mint régebben.
  Az öreg kutyának is idővel elmegy a szaglása és az ízérzéke, neki egyformán finom lesz ami elé kerül. De másnak attól az még moslék marad!

  • User
   Dátum: 2022. január 25., 14:17
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Maga mérnek ugyan lehet, de a szövegértelmezési képességeivel komoly bajok vannak bezony, ha úgy látta, hogy én a kumunista, pontosabban: rendszerváltás előtti – időket pozitívként állítom be. Az a fogalom, hogy összehasonlítás, mond valamit?

 • User
  Dátum: 2022. január 24., 2:54
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A boltok ma valóban tele vannak áruval, de viszont sokaknak pénzük nincs, hogy megvegyék sokszor a legfontosabbat.
  Akinek meg olyan sok pénze van, hogy a megvásárolt ételt kukába tudja dobni, lelke rajta.
  Akkor már járjunk mezítláb, mert régebb sem volt cipő, ez a megoldás? Vagy véletlenül se próbáljuk jobbá tenni azt, amit elrontottak?
  Vége a Cseu korszaknak, csak szólok, elő lehet merészkedni a pincéből!

 • User
  Dátum: 2022. január 24., 11:39
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Szerintem a néni nagyon el van tévedve, hogy a kummunizmus éveit idealizálva, azt véve alapul próbálja meg a mai rosszat jónak beállítani.
  Én sem éltem sokat a kommunizmusban szerencsére, de az nem jelenti, hogy nem lenne alázat bennem.
  De igazat mégis az előttem levő hozzászólónak adok, aki a sok, tényleg silány minőségű kenyerek ellen fel mert végre szólni, hogy valami nem jól működik.
  De sajnos az ilyen negatív dolgokat, azért tehetik meg velünk, mert egyesek számára az a jó, ami a rossz.

 • User
  Dátum: 2022. január 26., 3:48
  ÉRTÉKELÉS: 1

  “Mérnek” nekem is és magának is egyszer. Nem is tudja helyesen leírni akkor kár vitatkozni. Legalább, ha segíteni nem tud legalább ne ártson.
  Megette már maga is a “kenyere javát”, szerintem nem kellene hátralevőben ilyen rosszindulatúan viselkednie. Mi kellene valami jót tanuljunk magától, de már kár lenne magát kioktatni, fölösleges.
  Az ön rendszere nevelte emberek miatt ilyen ma a társadalmunk, jót nem várhatunk tőlük.
  Szerintem a több, mint 30 éves nyomorúságos időket idealizálni, hasonlítgatni, arra utal, hogy talán ön akkor “élt igazán”, de aztán benne ragadt ebben a világban, megkeseredett.
  Remélem azért az élet tartogat magának is jobbat azért. Legjobbakat!

  • User
   Dátum: 2022. január 26., 9:31
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Mérnëk. Zárt “ë”-vel. Mondjuk úgy, tájnyelvi kifejezés. Mü, régi, a kumunizmust a mai világgal minduntalan ësszehasonlító, a fëlëslegës kényëskëdést és affëktálást viszont nem kedvelő embërëk még így (is) használjuk néhanapján a fëlsőfokú műszaki végzëttségű emberekre. Itt picikét pëjoratív éllel ugyan, de azért nem sértő szándékkal. A legjobbakot kévánom én ës magának és kérëm, igyekëzzën elsajátítani az értő olvasás képësségét is.