Hirdetés
Hirdetés

Akadozik az adóhatóság informatikai rendszere

Akadozik az adóhatóság informatikai rendszere Gazdaság

Bár tavaly novembertől kötelező az elektronikus pénztárgépek használata, csökkent a hazai vállalkozók lendülete, sokan még régi típusú kasszagépekkel dolgoznak, holott a forgalmazók már ki tudják szolgálni a cégeket elektronikus pénztárgépekkel. A Pénzügyminisztérium adatai szerint Romániában mintegy 800.000 elektronikus kasszagépre lenne szükség, de csak fele működik.

Hirdetés
Hirdetés

Az adóhatóság (ANAF) március 15-től ellenőrzi, hogy a cégek áttértek-e az új kasszagépekre. Első körben nem büntetnek, ám rövid, tíznapos határidőt szabnak a mulasztás pótlására, és újra megismétlik az ellenőrzést.

Az ellenőrző akció kapcsán ugyanakkor a vállalkozói társadalomban megfogalmazódott, hogy őket ugyan kötelezték az elektronikus pénztárgépek használatára, ám az adóhatóság rosszul kiépített, akadozó informatikai rendszere miatt nem működik megfelelően az adatfeldolgozás. A romániai kis- és közepes vállalkozók országos szövetségének (CNIPMMR) elnöke, Florin Jianu rámutatott: az elektronikus kasszagépek jelenleg éppen azt a szerepet nem töltik be, amiért kötelezték a bevezetésüket, hiszen a beérkezett adatokat az adóhatóság nem tudja megfelelően feldolgozni.

Egy névtelenül nyilatkozó pénzügyi illetékes megerősítette, hogy a rendszer néha leterhelt, főként a hónap végi zárások leadási határidejekor fordul elő, hogy nehezen lehet csatlakozni. Rámutatott, hogy azért kötelezték az elektronikus pénztárgépek használatát, hogy a cégek minden tranzakciója bekerüljön az ANAF adatbázisába, így szeretnék visszaszorítani az adócsalást, és növelni az állam bevételeit, ugyanakkor egy rendesen működő rendszer csökkentené a cégekre háruló bürokráciát is.

Édler András, a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint a vállalkozók rossz érzését erősíti, hogy rájuk felelősséget rótt a kormány, ezek teljesítését ellenőrzi az adóhatóság, ám éppen ez az intézmény nincs felkészülve, hogy megfelelően működtesse a rendszert. Édler András szerint jogos az elvárás, hogy ha a vállalkozókat kényszerítették a beruházásra, akkor az adóhatóság is „tegyen rendet a saját udvarán”. A kamara elnöke hiányolja, hogy a pénzügyminisztérium és az adóhatóság nem tájékoztat megfelelően, hogy miként dolgozzák fel a beérkező adatokat, és milyen társadalmi hozadéka van az intézkedésnek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük