Aggasztó jelek a világgazdaságban

Aggasztó jelek a világgazdaságban Gazdaság

Már az elmúlt év végén felvetette a recesszió lehetőségét a gazdasági elemzők egy része, aztán idén tavaszra is kialakult a pánikhangulat, hogy bekövetkezhet a világgazdaság visszaesése. A lapunk által megszólaltatott szakértő szerint nem kell riogatni, de nem árt az óvatosság, a megtakarítás.

Bálinth Csaba, az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzője kifejtette, egy válságot nehéz előrejelezni, de valóban vannak óvatosságra intő jelek. Rámutatott, a világgazdaság konjunktúraciklusa előrehaladott állapotban van, régóta növekszik, és előbb-utóbb minden ciklus véget ér. A világgazdaság növekedése lelassult, az eurózóna tavaly a vártnál gyengébben teljesített, a 2019-es korai adatok pedig azt mutatják, hogy a helyzet tovább romlik. Ebben a helyzetben, amit még a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború hatásai is tetéznek, elkerülhetetlenül felmerül a kérdés, hogy a lassulás után nem jön-e esetleg recesszió, véli az elemző.

Szerinte ezzel magyarázható, hogy a pénzügyi piacok nyugtalanabbá váltak az elmúlt időszakban. Arra is kitért, hogy a világgazdaság helyzete minden ország gazdaságát befolyásolja, ám Románia az átlagosnál is sérülékenyebb a magas folyófizetési mérleg és költségvetés hiánya miatt. Bálinth Csaba szerint az esetleges válságnak nem kell olyan mértékűnek lennie, mint a 2008-asnak, hiszen a romániai gazdaság sem annyira túlfűtött, mint 2008 előtt.

Azt tanácsolja, nem érdemes részvényekbe fektetni, biztonságos, válságálló megtakarítási formákat kell választani. Hitelt is körültekintően kell felvenni, alaposan kiszámolva a törlesztés lehetőségeit. A fogyasztást sem árt visszafogni, hiszen az jobban hajtja az importot és az inflációt, tovább rontva a helyzetet, összegezte Bálinth Csaba.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.