Felhívás!

A zsebben ez alig érződik

A zsebben ez alig érződik Gazdaság

Január első napjától a jelenleginél 30 százalékkal nagyobb lesz a minimálbér bruttó értéke, döntött a kormány, vagyis a munkaadóknak a jelenlegi bruttó 1450 lej helyett 1900 lejt kell biztosítaniuk a havonta átlagosan legalább 166 órát dolgozó alkalmazottaiknak. Ez a zsebben azonban kevésbé érződik majd.

Az intézkedés nem eredményez ugyanilyen arányú nettó bevételnövekedést a munkavállalóknak, hiszen januártól az alkalmazott után a munkaadóra kivetett társadalombiztosítási járulékok az alkalmazottat terhelik, így ez elnyeli a bruttó minimálbér emelését. Ennek eredményeként a minimálbérért dolgozók a jelenlegi 1065 lej helyett januártól 1162 lejt kapnak kézhez, vagyis mindössze 97 lejjel keresnek többet. A vállalkozók bérköltségei is emelkednek, a jelenlegi 1780 de lejről 1943 lejre; ez főként azokat a vállalkozásokat – például a háromszéki könnyűipari gyárakat – érinti hátrányosan, amelyek sok alkalmazottat foglalkoztatnak minimálbéren.

A garantált minimálbér emelkedésével januártól azok kaphatnak családi adóalap-kedvezményt, akik kézbe legtöbb 2017 lejt kapnak, és eltartásukban egy vagy több személy szerepel. Az intézkedés ugyanakkor érinti a napszámosmunkát végzőket is, hiszen garantált órabérüket a mindenkori minimálbér alapján határozzák meg, így januártól a napszámosoknak nem lehet majd 11,40 lejes órabérnél kevesebbet fizetni (ez az összeg jelenleg 8,73 lej).

A kormány adóreformja és a minimálbér emelése az év utolsó heteiben nagy bürokratikus terhet ró a vállalkozókra. Egyrészt minden munkaadónak köteles december 20-ig bértárgyalásokat kezdeményeznie alkalmazottaival vagy a szakszervezetekkel, az új munkaszerződéseket, illetve a minimálbéren dolgozók fizetésének emelését legkésőbb december 29-ig be kell jegyezzék a munkafelügyelőség Revisal nevű adatbázisába.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.