Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A vendéglátóhelyek működtetői felvállalják a vendégek gyorstesztelésének költségeit

A vendéglátóhelyek működtetői felvállalják a vendégek gyorstesztelésének költségeit Gazdaság

A szálloda-, étterem- és kávéház-működtetők (HoReCa ágazat) felvállalják a vendégek gyorstesztelésének költségeit, anélkül, hogy mindez visszaköszönne az árakban – nyilatkozták két munkáltatói szövetség képviselői a kormányfővel folytatott keddi egyeztetést követően.

Hirdetés
Hirdetés

A romániai hotel- és étteremüzemeltetők munkáltatói szövetségének (HORA) képviselője, Dragoş Petrescu rámutatott, a vendégek tesztelése egyelőre lehetőségként merült fel, a június 1-jétől kilátásba helyezett újranyitással kapcsolatos minden döntést az erre a célra létrehozott minisztériumközi tanácsban hozzák meg. A szakember úgy véli, nem lesz magas azoknak a vendégeknek a száma, akiket érkezéskor tesztelni kellene, mert egyre többen megkapják a koronavírus elleni oltást, és sokan igazolni tudják, hogy átestek a betegségen. A gyorstesztelés vendégenként 2-3 eurós költséget jelentene, amit a létesítmény működtetője fedezne, nem növelnék az árakat emiatt – nyomatékosította.

A Romániai Szállodaipari Szövetség (FIHR) elnöke, Călin Ile elmondta, arra biztatják a HoReCa-szektorban dolgozókat, hogy az ágazat minél biztonságosabbá tétele érdekében oltassák be magukat koronavírus ellen, de senkit nem fognak kötelezni erre. Ugyanakkor tárgyalásokat folytatnak a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság illetékeseivel, hogy azok a vendéglátóipari alkalmazottak, akik fel akarják venni az oltást, jussanak hozzá könnyebben a vakcinához.

Ile arról is beszámolt, hogy az oltottságot bizonyító, uniós szinten bevezetendő zöld igazolványt Románia is alkalmazni fogja, de csak külföldi utak esetén, az országon belüli üdüléshez nem lesz szükség erre.

Cîţu: a kormány nem akarja oltáshoz kötni a vendéglátópari létesítmények szolgáltatásaihoz való hozzáférést

A kormány nem akarja a koronavírus elleni oltás igazolásához kötni a vendéglátópari létesítmények szolgáltatásaihoz való hozzáférést – jelentette ki kedden a miniszterelnök, miután megbeszélést folytatott a HoReCa-ágazat (szállodák, éttermek és kávéházak) munkáltatói szövetségeinek képviselőivel.

“Senkit nem akarunk diszkriminálni, nem vagyok annak a híve, hogy beoltottakra és nem beoltottakra osszuk a lakosságot. Semmiképpen nem akarjuk e szempont alapján korlátozni az országon belüli utazásokat” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, a külföldi utazások esetében Románia is tiszteletben tartja majd a zöld igazolvánnyal kapcsolatban hozandó szabályokat.

A keddi megbeszélésről beszámoló Facebook-bejegyzésben a miniszterelnök leszögezi, keresik a legjobb megoldásokat arra, hogy június 1-je után maximális biztonsági körülmények között indíthassák újra a vendéglátó ágazatot, és mindenkinek legyen hozzáférése a szolgáltatásokhoz.

A kormányfő ugyanakkor méltányolta, hogy az ágazat képviselői az oltás felvételére biztatják a szektorban dolgozókat.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.