Felhívás!

A válság nyomai

Az egészségügyi krízis okozta gazdasági válság után egy új helyreállási ciklus indul el, amely remélhetőleg rövidebb lesz, mint a 2008-as válság után, amikor 6 évre volt szükség, amíg elérte a válság előtti termelési szintet, véli Bálint Csaba.

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának tagja, makrogazdasági elemző rámutatott: a gazdasági helyreállás a ciklus elején törékeny, hiszen sokan munkahely nélkül maradtak, és a vállalkozások egy része bezárt. Az első negyedévben éves szinten 2,4 százalékos volt a hazai gazdaság növekedése, ám ezt a jól induló január-februári időszak hozta, majd a koronavírus-járvány miatt márciustól lelassultak a beruházások, a fogyasztás, visszaesett az export. Bár a második negyedévi adatok augusztusra várhatóak, a rendelkezésre álló statisztikai információkból az következtethető, hogy az elmúlt évtizedek legmélyebb gazdasági visszaesése történt, mondta az elemző.

Bálint Csaba szerint visszaesett az ipari termelés, mert csökkent az ipari cikkek iránti kereslet. Visszaesett az autó-, a bútor- és a készruhagyártás. A szolgáltatások terén teljesen leállt a vendéglátóipar és a turizmus. Ezzel szemben jól teljesített az informatikai ágazat, és az építőipar is működött, mert a megkezdett beruházásokat folytatták. Bálint Csaba szerint a megszorítások enyhítésével és a gazdaság fokozatos újraindításával kezd visszatérni az élet a rendes kerékvágásba.

A nagy gazdasági potenciállal rendelkező Németországban és Franciaországban történelmi nagyságú gazdasági mentőcsomagokat hagytak jóvá. A Román Nemzeti Bank is kamatot csökkentett, és segítene a kilábalásban, ha Románia le tudná hívni a rendelkezésére álló uniós pénzeket. A BNR elsődleges célja, hogy likviditást biztosítson a reálgazdaság és az állami szféra finanszírozására, mondta az igazgatótanács tagja.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.