Felhívás!

A szakemberek megmondták

Egy négytagú – két felnőtt és két gyerek – városi család havonta 2600 lejből „méltányosan” meg tud élni, sőt ebből 236 lejt meg is tud takarítani, továbbá vidéken havi 2100 lej is elég a méltányos élethez. Legalábbis ezt állapította meg a Központi Csődvédelmi Tanács (CINC) az Életminőséget Tanulmányozó Intézet (ICCV) által kiszámított minimális fogyasztói kosár alapján.

Az állami hivatalok szakemberei bizonyára nem saját tapasztalat alapján állapították meg, hogy ekkora összegből egy négytagú család „méltányosan” meg tud élni, hanem átlagot számoltak a Románia különböző vidékeinek adatai alapján, így jutottak erre meglepő megállapításra, amelynek életszerűsége vitatható. A méltányos élethez szükséges jövedelem megállapítására azért volt szükség, mert a Központi Csődvédelmi Tanács szerint, ha egy család nem tudja törleszteni kölcsöneit, akkor havonta ennyit költhet csődvédelem esetén, bevételeiből ezen felül az adósságait kell fedeznie. Az Életminőséget Tanulmányozó Intézet szerint a városi háztartások havi 1069,8 lejt költhetnek élelmiszerre, 405,4 lejt lakásfenntartásra, 215,5 lejt közlekedésre, 139,2 lejt ruházatra, 132,2 lejt egészségügyre és egyéb szolgáltatásokra, 122,9 lejt biztosításokra, 71,9 lejt bútorra és lakberendezésre, 53,4 lejt oktatásra, szórakozásra és kultúrára, végül 20,9 lej jut postai szolgáltatásokra és távközlésre.

Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere, Antal Árpád szerint ez a számítás szubjektív, hiszen Romániában nagyon rétegezett a társadalom, óriásiak a térségek közti különbségek, így attól függően változik az összeg, amiből méltányosan meg lehet élni, hogy azt melyik településen vizsgáljuk, hiszen van, ahol az egy főre eső jövedelem 8000 lej, máshol alig 100 lej.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.