Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A romániai lakosság vásárlóereje 51 százalékkal alacsonyabb az európai átlagnál

A romániai lakosság vásárlóereje 51 százalékkal alacsonyabb az európai átlagnál Gazdaság

Romániában az éves egy főre jutó átlagos vásárlóerő idén 8017 euró, ami 51 százalékkal marad el az európai átlagtól, és ezzel a GfK piackutató cég Vásárlóerő Európa 2022 című tanulmányában szereplő 42 ország közül a 31. helyen áll.

A tanulmány szerint az előző évhez képest idén tovább nőtt a különbség a magas és az alacsony vásárlóerejű lakossággal rendelkező megyék között. A top 10-ben egyértelműen Bukarest áll az élen, 15.482 eurós egy főre jutó vásárlóerővel. Ez azt jelenti, hogy a főváros lakóinak a vásárlóereje 93,3 százalékkal magasabb az országos átlagnál és 3,6-szor nagyobb, mint az országosan legalacsonyabb vásárlóerejű Vaslui megyei lakosoké – hívta fel a figyelmet közleményében a GfK.

A tavalyi vásárlóerő szerinti első 10 megye többsége idén is bekerült a top 10-be, csak néhány változás történt a rangsorban. Idén Kolozs megelőzte Temes megyét, és 11.643 eurós egy főre jutó vásárlóerővel a második helyre lépett, míg a tavaly még hetedik Argeş és nyolcadik Arad megye ebben az évben helyet cserélt.

A GfK tanulmánya szerint az egy főre jutó átlagos vásárlóerő Európában 2022-ben 16.344 euró. A 42 ország között azonban nagy különbségek vannak: Liechtenstein, Svájc és Luxemburg lakosságának vásárlóereje jelentősen magasabb, mint Európa többi államában, míg Koszovóban, a Moldovai Köztársaságban és Ukrajnában a legalacsonyabb. A liechtensteinieknek több mint 43-szor annyi pénz áll rendelkezésükre kiadásokra és megtakarításokra, mint az ukránoknak.

Akárcsak az előző években, a vásárlóerő szerinti európai rangsort Liechtenstein vezeti. A hercegségben az egy főre jutó vásárlóerő 66.204 euró, ami azt jelenti, hogy a liechtensteini lakosok vásárlóereje majdnem 4,1-szerese az európai átlagnak. Svájc és Luxemburg a második és harmadik helyen áll. Míg a svájciak egy főre jutó vásárlóereje 41.758 euró – ami majdnem 2,6-szorosa az európai átlagnak -, addig a luxemburgiak 37.015 eurót tudnak elkölteni fejenként. Ez az összeg majdnem 2,3-szorosa az európai átlagnak.

Összességében a 42 vizsgált országból 16 az európai átlag felett van. Ezzel szemben 26 olyan ország van, ahol az egy főre jutó vásárlóerő az átlag alatti – köztük Spanyolország, amely az egy főre jutó 15.314 euróval valamivel az európai átlag alatt van. A múlt évhez hasonlóan Ukrajna a sereghajtó: az országban dúló háború miatt az ott élők egy főre vetítve mindössze 1540 euróval rendelkeznek, ami valamivel több mint 9 százaléka az európai átlagnak. A top 10-ben szereplő többi ország egy főre jutó vásárlóereje is nagyon magas, legalább 47 százalékkal az európai átlag felett van.

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (ideértve mindenféle állami juttatást is). A tanulmány megmutatja az éves egy főre jutó vásárlóerő értékét euróban, illetve index értékben. A GfK értékei megfelelnek a rendelkezésre álló nominál jövedelmi értékeknek, azaz nem követik az inflációt. A számítás alapjául a személyi jövedelemadó-bevallásból származó adatok, a társadalmi transzferekkel kapcsolatos statisztikák és a gazdasági intézetek előrejelzései szolgálnak.

Az általános vásárlóerő azt az elméletileg elkölthető jövedelmet tükrözi, amelyet a lakosság fogyasztásra, illetve az állandó havi kiadásokra – úgymint élelmiszer, lakbér, közműdíjak, magánnyugdíj-pénztári befizetés és egészségbiztosítás, továbbá rekreáció, illetve közlekedés – fordít.

forrás: Agerpres

fotó:  Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 14., 10:06
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hű ha még ilyet,hogy a romániai lakosság vásárló ereje meg se közelíti az többi uniós országet?Ezt a brit tudósok fedezték fel?Esetleg ha azt is fel fedeznék,hogy miért Romániába a leg alacsonyabbak a fizetések?És ezen belül Kovászna megyében?Ahol egy varodai munkás havi 1500 lejt visz hazza,nyilván meg gondolja,hogyan ossza be azt azt a kevés jövedelmet,Nyilván ezért maradunk le a többi uniós országtol.

 • User
  Dátum: 2022. november 14., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Amikor Románia belépett az EU -ba, a lemaradás 70 százalékos volt, tehát nagyon szépen felzárkózott. Aki nagyobb fizetést akar, tanuljon, képezze magát. De ha varodát meg hazzát ír, nem követelhet nagyobbat.

 • User
  Dátum: 2022. november 14., 16:23
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A ria- ria- Hungáriázásnak mi értelme van 22 fiatalember labdakergetésében? És ha a craiovai forrófejűek valami oltyán himnuszt énekelnének az orrunk alatt, mit szólnánk? Foci, sport, nézzük a meccset, a nacionalista hőbörgés maradjon otthon.