Felhívás!

A romániai háztartások mintegy 8%-a használja a bankhitelt, mint pénzügyi eszközt

A romániai háztartások mintegy 8%-a használja a bankhitelt, mint pénzügyi eszközt Gazdaság

A romániai háztartások 8,1%-a használja a bankhitelt, mint pénzügyi eszközt, főként javak – például személygépkocsi, műszaki és elektronikai cikkek stb. (54,2%-ban) – részletre való megvásárlására – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kutatásából.

A Románia lakosságának életkörülményei 2019-ben címet viselő kutatás szerint a hitelek mintegy 37,8%-át a lakások felújítására, tatarozására vették fel az emberek. Sokkal kisebb arányban (18,9%) vettek fel hiteleket adósságok, számlák kifizetésére, illetve a gyerekek oktatására és nevelésére (3,1%), nyaralásra (2,6%), egészségügyi költségek fedezésére (2,5%).

A kutatás szerint jelentősebb a hitelfelvétel gyakorlata a városi háztartások körében a vidéki háztartásokhoz képest: az arány 10,1 százalék az 5,9%-hoz. A férfiak által vezetett háztartások esetében ugyanakkor nagyobb ez az arány (9,7%), mint a nők által vezetett háztartások esetében (4,7%).

Az alkalmazásban állók által vezetett háztartások esetében a hitel felvételének célja 59,3%-ban bizonyos javak (autók, műszaki felszerelés, stb.) részletben való megvásárlása volt, a nyugdíjas személyek által vezetett háztartások esetében ez az arány 39,5% volt. Lakásfelújításra leginkább a dolgozók (40,2%) vettek fel hitelt, a nyugdíjasok esetében az arány 39,1%-os, a mezőgazdasági tevékenységet végzők körében 21,9% volt – derül ki a kutatásból.

A háztartások kevesebb mint egyharmadának (27,8%) voltak ismételt elmaradásai a számlák és hitelrészletek kifizetésében tavaly. Leggyakrabban a villamosenergia-számla (52,9%), a közköltség (50,5%) és a telefonbérlet (41,4%) kifizetése maradt el. A törlesztőrészleteket kifizetése azonban kisebb arányban (7,2%) maradt el, ami részben a bankok által gyakorolt szigorú szankciókkal magyarázható, részben pedig azzal, hogy a hitelt felvevő háztartások száma alacsony – mutat még rá a kutatás.

Az INS szerint ugyanakkor a leggyakrabban a munkanélküliek által vezetett háztartások halmoztak fel elmaradásokat (az arány 74,9%-os). Szintén magasabb az adósságokat felhalmozók aránya az egy, vagy több gyereket nevelő háztartások körében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.