Hirdetés
Hirdetés

A romániai földgáztárolók töltöttsége elérte a teljes kapacitásuk csaknem 98 százalékát

A romániai földgáztárolók töltöttsége elérte a teljes kapacitásuk csaknem 98 százalékát Gazdaság

Hétfő reggelre 3 milliárd köbméter földgáz lesz a romániai tárolókban, ami 97,7 százalékos töltöttségnek felel meg – közölte vasárnap a Transgaz.

A tavalyi év ugyanezen időszakához képest most 701 millió köbméterrel több földgáz van elraktározva.

Az Európai Bizottság által megszabott minimum 80 százalékos töltöttségi szintet szeptember 17-én érték el a romániai gáztárolók.

Az energiaügyi minisztérium egyik államtitkára, George Niculescu csütörtökön azt nyilatkozta, hogy ha átlagos telünk lesz, nem lesznek problémák az energiaellátással. Mint rámutatott, tavalytól eltérően idén úgy vág neki a télnek az ország, hogy a földgáztárolók töltöttsége meghaladja a 97 százalékot, ami 2,970 milliárd köbmétert jelent. “Ez biztonságot nyújt számunkra” – nyomatékosította. Az államtitkár hozzátette, mindemellett a gyűjtőtavak alacsonyabb vízszintjének kompenzálására növelték a széntermelést, így jelenleg 900 ezer tonnával több van készleten belőle. Az ország felkészült a hideg évszakra, és a hőmérsékleti értékek szempontjából átlagosnak számító tél esetén nem lesznek problémák az energiaellátás biztonságával – szögezte le. 

A tárolókban lévő földgáz nem fedezi teljes egészében a téli szükségleteket

A romániai tárolókban lévő nagy mennyiségű földgáz nem fedezi teljes egészében az ország téli szükségleteit, ezért további importra lesz szükség – hívta fel a figyelmet egy szerdai bukaresti sajtóeseményen Dumitru Chisăliţă, az Intelligens Energia Egyesület elnöke.

‘Az utóbbi időben a gáztárolást egy csodaszernek állítják be nekünk, amely kiválthatja az importált gázt. Sajnos sem Romániának, sem az Európai Uniónak nincs ilyen lehetősége’ – hangsúlyozta a szakember.

Rámutatott arra, hogy a gáztárolókat elsősorban nem az energiabiztonság biztosításáért, hanem kereskedelmi célokból hozták létre. ‘Nem az volt a szándék, hogy 100 százalékban helyettesítsék az importált gázt. Jó dolog az, hogy sok gáz van a tárolókban, de ez nem fedezheti teljes egészében a csúcsidőszakban szükséges mennyiséget, amit korábban az orosz importgázzal pótoltunk ki’ – magyarázta Chisăliţă.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy jelenleg már több mint 3 milliárd köbméter földgáz van a hazai tárolókban, ezért nem lesz gázhiány ezen a télen.

A Transgaz vállalat korábban közölt adatai szerint tavaly ilyenkor 701 millió köbméterrel kevesebb gáz állt rendelkezésre a hazai tárolókban. 

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük