Hirdetés
Hirdetés

A román GDP 5,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben

A román GDP 5,2 százalékkal nőtt az idei első negyedévben Gazdaság

Románia bruttó hazai terméke (GDP) 6,5 százalékkal nőtt az idei első negyedévben 2021 azonos időszakához képest mind a nyers, mind a naptárhatással kiigazított adatok szerint, míg az előző három hónaphoz viszonyítva reálértékben 5,2 százalékos növekedést jegyeztek – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett előzetes adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

A GDP a naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint az idei első negyedévben 341,805 milliárd lej volt, 5,2 százalékkal több, mint 2021 negyedik negyedévében, és 6,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A nyers adatok szerint az első negyedévi GDP 272,337 milliárd lejt tett ki, ami reálértékben 6,5 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest.

Az INS szerint a gazdaság teljesítményének első negyedévi növekedéséhez az ágazatok nagy része hozzájárult, jelentősebb mértékben a kereskedelem, a gépjármű-javítási szolgáltatások, a szállítás és a raktározás, a vendéglátóipar és a távközlés.

Kedden közzétett előrejelzésében a Világbank 2,9 százalékra módosította a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését, míg áprilisban még a GDP 1,9 százalékos növekedésével számolt. Ugyanakkor jövő évre 3,7 százalékos, 2024-re pedig 3,9 százalékos bővülést vetített előre a pénzintézet.

Uniós viszonylatban Írország és Románia gazdasága növekedett a legnagyobb mértékben az első negyedévben

Az idei első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az Európai Unióban az előző három hónaphoz képest; a tagállamok közül Írország és Románia könyvelhette el a legnagyobb bővülést – közölte ez EU statisztikai hivatala.

Az eurózóna országaiban 0,6 százalékos GDP-növekedést jegyeztek az előző negyedévhez mérten, miközben az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 0,4 százalékkal csökkent.

2021 negyedik negyedévében az Európai Unió és az euróövezet bruttó hazai terméke 0,5 százalékkal, illetve 0,2 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest.

Az uniós tagállamok közül a legjelentősebb gazdasági növekedést Írországban (10,8 százalék), Romániában (5,2) és Lettországban (3,6%) regisztrálták 2022 első negyedévében az előző három hónaphoz mérten. Gazdasági visszaesést csak Svédország (mínusz 0,8 százalék), Franciaország (mínusz 0,2 százalék) és Dánia (mínusz 0,1 százalék) jelentett.

A tavalyi első negyedévhez viszonyítva az eurózónában 5,4 százalékkal, az Európai Unióban 5,6 százalékkal nőtt a GDP. Valamennyi uniós tagállam növekedést jelentett, a legjelentősebb bővülés Portugáliában (11,9 százalék) és Írországban (11,3 százalék) volt tapasztalható.

Romániában éves viszonylatban 6,5 százalékos volt a növekedés az idei első negyedévben a 2021 utolsó három hónapjában jegyzett 2,4 százalékos bővülést követően.

Az Eurostat román gazdasággal kapcsolatos adatai megegyeznek az Országos Statisztikai Intézet (INS) által korábban közöltekkel.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük