Hirdetés
Hirdetés

A kormány csökkentette az idei gazdasági növekedési előrejelzését

A kormány csökkentette az idei gazdasági növekedési előrejelzését Gazdaság

A kormány gazdasági előrejelzési bizottsága csökkentette az idei évre prognosztizált gazdasági növekedést, amely az új becslés szerint várhatóan 4,3 százalék lesz.

Hirdetés
Hirdetés

A testület korábban 4,6 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést valószínűsített. A 0,3 százalékpontos csökkentést azzal indokolták, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az infláció jelentős mértékben sújtotta a gazdaságot, akárcsak a koronavírus-járvány ötödik hulláma, és az idei év elejétől is gyorsult a magas energiaárak okozta infláció. Leszögezték, hogy az új prognózis megállapításakor nem számoltak egy esetleges orosz-ukrán fegyveres konfliktussal.

A gazdasági előrejelzési bizottság azt követően csökkentette az idei prognózisát, hogy az Országos Statisztikai Intézet kedden közzétett gyorsjelentése szerint tavaly jelentősen elmaradt a várakozásoktól a gazdasági növekedés, amely 5,6 százalék volt a korábban remélt 7 százalékhoz képest. A tavalyi utolsó negyedévben a GDP 0,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez mérten. Éves összevetésben a negyedik negyedévben a nyers adatok szerint a román GDP 2,2 százalékkal volt nagyobb, mint 2020 azonos időszakában, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 2,7 százalék volt.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük