Felhívás!

A kormány csökkentené az üzemanyag jövedéki adóját és eltörölné élelmiszerek áfáját

A kormány csökkentené az üzemanyag jövedéki adóját és eltörölné élelmiszerek áfáját Gazdaság

A fogyasztók megsegítése érdekében a kormánykoalíció mérlegeli az üzemanyag jövedéki adójának mérséklését és az élelmiszerek áfájának nullára csökkentését – jelentette ki kedden Florin Spătaru gazdasági miniszter, hangsúlyozva azonban, figyelembe kell venni azt is, hogy mindez milyen terhet róna a költségvetésre, illetve hogyan hatna a beruházásokra.

A gazdasági miniszter Nicolae Ciucă kormányfővel együtt részt vett az Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) és a General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS) közötti közös vállalat létrehozásáról szóló megállapodás aláírási ünnepségén.

Az esemény végén az újságírók megkérdezték tőle, hogy a kormánynak szándékában áll-e csökkenteni az üzemanyag jövedéki adóját.

“A kormány szintjén szó volt erről, de jelenleg nem tudok választ adni. Meg kell néznünk, milyen terheket róna az intézkedés a büdzsére. Románia nagy beruházásokat vett tervbe, amelyeket meg is akar valósítani, ezért minden intézkedésnek meg kell vizsgálni a súlyát. Minden bizonnyal egy olyan javaslattal fogunk előállni, amit mindenki el tud fogadni” – válaszolta a miniszter.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország és Franciaország már bevezette az árstopot az üzemanyagokra, Spătaru azt felelte, hogy a két említett ország gazdasága “különbözik a Romániáétól”.

Hozzátette, a kormány szerdán elfogadja az április 1-jétől érvényes energiaár-kompenzációs intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletet, aminek végleges formáján még dolgoznak.

Arra a kérdésre, hogy a kormány fontolgatja-e a nullaszázalékos áfakulcs bevezetését az élelmiszerekre, a miniszter azt mondta, erről is tárgyaltak a koalícióban, részletekkel azonban nem kívánt szolgálni, úgy véli, erről a mezőgazdasági miniszternek kell beszámolnia.

A tárcavezető ismét nyomatékosította, a kormány figyelemmel kíséri a történéseket, ugyanakkor arról biztosította a lakosságot, hogy az ellátás zavartalan, a készletekből biztosítani tudják az élelmiszereket, és az exportokat sem kell csökkenteni jelenleg.

“Arra bátorítom az embereket, ne foglalkozzanak a fejadagok bevezetéséről vagy az élelmiszerhiányról szóló rémhírekkel” – szögezte le a miniszter.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.