Felhívás!

A jelenléti napló európai térképe

A jelenléti napló európai térképe Gazdaság

Az Eurostat (az Európai Unió és az Európai Bizottság statisztikai hivatala) által nemrég közzé tett adatok alapján az év első három hónapjában Romániában (!) volt a legalacsonyabb a munkahelyi hiányzások aránya, szám szerint alig 2,5 százalék. Második helyen Málta állt 3,3 százalékkal, míg Bulgária a harmadik volt 4,4 százalékkal. A legtöbb hiányzást Franciaországban (18,1 százalék), Svédországban (16,2) és Ausztriában (15) jegyezték.

A 27 EU-tagállamban az év első három hónapja alatt összesen 22,9 millió személy hiányzott a munkahelyről hosszabb-rövidebb ideig, ez 4,3 millióval meghaladja a 2019 utolsó évnegyedében jegyzett számot. A 2020. évi statisztika sajátsága az, hogy a munkahelyi hiányzások jelentős hányada voltaképpen a koronavírus-járvány miatt elrendelt munkabeszüntetés, illetve az alkalmazottak otthon tartása, beleértve a hivatalosan nyilvántartott lakhelyi elkülönítéseket is. Az év első negyedében a tavalyi utolsó negyedhez képest Olaszországban 9,7 százalékkal, Szlovákiában 8,7 százalékkal, Ausztriában 7,9 százalékkal csökkent a munkahelyen ledolgozott órák számaránya, ezzel szemben viszont Finnországban 0,2 százalékos emelkedést jegyeztek.

Az év első negyedében a 27 EU-tagállamban 190,09 millió alkalmazottat, munkavállalót tartottak számon. A jelentés arra is kitér, hogy a jelzett időszakban a munkahelyről kimaradni kényszerülő alkalmazottak között sokkal több volt a nő, mint a férfi. A statisztika nem tartalmaz adatokat arra vonatkozóan, hogy a munkahelyről hiányzó, kimaradni kényszerülő alkalmazottak közül hányan tudtak lakhelyükön dolgozni, távmunkát végezni.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.