Felhívás!

A gazdák Iohannis közbenjárását kérik a kormánnyal kialakult konfliktus megoldása érdekében

A gazdák Iohannis közbenjárását kérik a kormánnyal kialakult konfliktus megoldása érdekében Gazdaság

A mezőgazdasági termelők felhívást intéztek Klaus Iohannis államelnökhöz, járjon közben annak a konfliktusnak a megoldása érdekében, amely köztük és a kormány között alakult ki, amiért utóbbi foglalta bele az aszálytámogatásokat az idei költségvetési törvénybe – tájékoztat keddi közleményében a Gazdák Ereje Egyesület.

“Néhány óra van még hátra az államháztartási törvény tervezetének parlamenti zárószavazásáig, és a mezőgazdasági ágazat számos felhívásának ellenére a hatalom parlamenti képviselői megsemmisítő csapást készülnek mérni a román gazdák tízezreire, veszélyeztetve a román mezőgazdaságot és a lakosság élelmezésének biztosítását a 2021-es évben” – áll a közleményben.

Az egyesület a médián keresztül kíván nyilvános felhívást intézni Klaus Iohannis államelnökhöz, hogy járjon közben az ügyben, amelyet az idézett elő, hogy a kormány és a parlamenti többség nem volt hajlandó belefoglalni a 2021-es költségvetési törvénybe a 2020-as tavaszi vetéseket ért aszálykárokért fizetendő támogatásokat.

Kifejtik, sajnálják, hogy ehhez a kétségbeesett lépéshez kellett folyamodniuk, miután a kormány nem tartotta be ígéreteit, de úgy vélik, hogy az államelnök, akinek az alkotmány 80-as cikkelye alapján mediátori szerepe van az állam és a társadalom között, segíthet a kialakult helyzet megoldásában, abban, hogy a román gazdálkodók megmeneküljenek a biztos csődtől.

A mezőgazdasági termelők szerint az aszálykárokra fizetett kártérítések nem helyeznek nyomást a költségvetési deficitre, sőt, gazdasági fellendülést fognak hozni, és a pénzügyminisztérium év végéig visszakapja ezeket az összegeket adók és illetékek formájában.

“Meggyőződésünk, hogy ebben a néhány órában meg lehet találni a megoldást arra, hogy ezeket a kártérítéseket kifizessék. Emlékeztetünk mindenkit, hogy a kártérítések kifizetéséhez szükséges összeg egymilliárd lej (megközelítőleg 210 millió euró). Ennyi szükséges ahhoz, hogy a romániai gazdák nagy része idén be tudja vetni földjeit, és ezzel hozzájáruljon a gazdasági fejlődéshez, amire mindannyian annyira számítunk 2021-ben” – mutat még rá a közlemény.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások