Felhívás!

A folyamatban levő hitelszerződésekre is érvényes lehet a ROBOR új kiszámítási módja

A folyamatban levő hitelszerződésekre is érvényes lehet a ROBOR új kiszámítási módja Gazdaság

A lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb (ROBOR) új, tranzakciókon alapuló kiszámítása nyomán eredményezett mutató a jelenleg már folyamatban lévő hitelszerződésekre is érvényes lehet egy, a 2019/19-es sürgősségi kormányrendeletet módosító javaslat értelmében, amelyet a szenátus gazdasági és ipari bizottsága kedden többségi szavazattal elfogadott és amellyel módosul a 114-es sürgősségi rendelet.

Daniel Zamfir, a szenátus szakbizottságának elnöke szerint “egy nagyon fontos módosítást” is megszavaztak.

“Megszavaztuk a gazdasági bizottságban, hogy a már folyamatban levő hitelszerződésekre is érvényes legyen a tranzakciókon alapuló, új, reális ROBOR. (…) A bankok persze ellenzik. Arról van szó, hogy igazságot tegyünk mindenki számára” – jelentette be Zamfir.

Magyarázata szerint eddig helytelenül számították ki a mutatót, emiatt kérték a kormányt és a Román Nemzeti Bankot, hogy módosítsanak a kiszámítási módozaton. Ez meg is történt, azonban csak félig tettek igazságot, mivel az új mutató csak a május 2-a után aláírandó szerződésekre vonatkozott volna.

“Ezzel a módosító javaslattal leszögezzük, hogy a már folyamatban lévő hitelszerződésekre is vonatkozzék az új ROBOR” – hangsúlyozta a szakbizottság elnöke.

Arra a felvetésre, hogy a bankok szerint a ROBOR újszerű kiszámításával még nem biztosított a kamatok csökkenése, Zamfir azt válaszolta, hogy “ez csak egy újabb füstfüggöny” a bankok részéről.

“Végül is a román állampolgárokat az érdekli, hogy a mutatót helyesen számítsák ki. Nagyon nehéz, ha nem lehetetlen azt elképzelni, hogy a tranzakciókon alapuló mutató magasabb lesz, mint a jelenlegi. Az elmúlt 10 évet felölelő elemzés szerint a tranzakción alapuló mutató 0,3 – 3 százalékponttal alacsonyabb volt, mint az árfolyamjegyzésen alapuló mutató. Természetes, hogy így legyen” – szögezte le Daniel Zamfir.

A szakbizottságban elfogadott módosítások értelmében a hitelintézeteknek kötelességük 60 napon belül hozzáigazítaniuk szerződéseiket az új előírásokhoz.

A lej alapú hitelek törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos bankközi hitelkamatláb kiszámítását módosító 2019/19-es sürgősségi kormányrendelet 2019. május 2-án lép érvénybe.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.