Felhívás!

A földgáz ára jövőre a felére csökkenhet, a villanyáram 4-5 évig drága marad

A földgáz ára jövőre a felére csökkenhet, a villanyáram 4-5 évig drága marad Gazdaság

A 2022-2023-as téli időszakra megfeleződik a földgáz ára az idei télhez képest, a kormánynak pedig nem áll szándékában felső határt szabni a termelői áraknak – jelentette ki csütörtökön, egy energetikai témájú rendezvényen Niculae Havrileţ.

Az energiaügyi miniszter tanácsosa konjunkturálisnak nevezte a földgáz jelentős drágulását. Szerinte az Északi Áramlat-2 gázvezeték körüli gondok és az igen alacsony tavalyi szintjük vezetett az árak emelkedéséhez. Emlékeztetett arra, hogy a földgáz még az energiaárak liberalizálása előtt sem volt annyira olcsó, mint a múlt évben, a világjárvány idején.

Niculae Havrileţ elmondta, hogy a nemzetközi tőzsdék árfolyamainak elemzése nyomán jutott arra a következtetésre, hogy a földgáz ára a jövő télen a jelenlegi szint felére csökken.

Kitért arra is, hogy a kormány nem kíván felső határt szabni a termelői áraknak, ehelyett a valóban rászoruló fogyasztókon készül célzott intézkedésekkel segíteni. ‘”Ha korlátozod a termelők árait, elveszed a kedvüket a befektetésektől” – magyarázta.

Havrileţ közölte, hogy az energiaárak növekedésének kompenzálására egymilliárd lejre van szükség, és ez a pénz rendelkezésre fog állni. A kormány ezt a költséget éppen az energiaszámlák után fizetett hozzáadottérték-adóból (TVA-ból) készül fedezni. “A magas fűtés-, áram- és földgázszámlák csak januárban érkeznek, addig elegendő pénz folyik be a költségvetésbe” – mondta az energiaügyi miniszter tanácsosa.

Chiriţoiu: a szénalapú termelés legalább 4-5 évig magasan fogja tartani az áram árát

A szénalapú áramtermelés még legalább 4-5 évig magasan fogja tartani az elektromos energia árát – vélekedik a Versenytanács elnöke.

Bogdan Chiriţoiu egy csütörtöki, energetikai témájú rendezvényen kifejtette: az Európai Unió a szennyező energiaforrások jelentős megadóztatásával próbálja arra késztetni a tagállamokat, hogy térjenek át a megújuló energiaforrásokra. Ezért amíg Romániának és más tagállamoknak szükségük van a drága szénalapú áramtermelésre, addig magas marad az elektromos energia ára.

“Románia előreláthatóan még további 4-5 évig nem tudja helyettesíteni a szenet. Ez azt jelenti, hogy legkevesebb 4-5 évig drága marad az áram” – magyarázta a szakember.

A földgáz árának várható alakulásáról Bogdan Chiriţoiu optimistábban nyilatkozott. Szerinte az okozta a drágulást, hogy Oroszország különböző okokból csökkentette az Európába szállított gáz mennyiségét. Ám ha Moszkva megnöveli ezt a mennyiséget, a földgáz ára is csökkenni fog, ha nem is a tavalyi, de a világjárvány előtti szintre – véli a Versenytanács elnöke.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások