Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

A cégek digitalizációtól remélik a megváltást

A cégek digitalizációtól remélik a megváltást Gazdaság

A papír alapú ügyintézés felszámolásától és egyes munkafolyamatok automatizálásától remélnek költségmegtakarítást a vállalkozások.

Hirdetés
Hirdetés

A hazai cégek akár 35 százalékkal csökkenthetik adminisztrációs kiadásaikat és növelhetik hatékonyságukat, ha a jelenlegi papíralapú ügyintézésüket kiváltják digitális megoldásokkal és emberi munkavégzés helyett automatizálnak egyes  folyamatokat, hívják fel a figyelmet szakemberek. A koronavírus-járvány elindított egy kényszerdigitalizációt, de a jelenlegi emelkedő infláció, az elszabaduló energiaárak és az adótörvénykönyv közelmúltbeli változásai arra ösztönzik a hazai vállalkozókat, hogy beruházzanak saját ágazatukra szabott szoftvermegoldásokba, hogy csökkentsék kiadásaikat és növeljék hatékonyságukat. Ehhez a papírmentességen és a munkavállalók digitális felkészültségének növelésén át vezet az út.

Egy friss jelentés szerint idén január és szeptember 30. között százalékkal nőtt meg a kereslet a szoftvermegoldások iránt az előző év azonos időszakához képest. A NextUp üzleti szoftvercég adatai szerint a romániai cégek 1000 és 8000 euró közötti összeget fektetnek be a teljes vállalatirányítási megoldásba – ERP-rendszerbe, amely képes összehangolni a cég pénzügyeit, könyvelését, HR, IT, logisztika és készletkezelését, és felgyorsítja az egyes részlegek közötti kommunikációt. Emellett munkafolyamatok automatizálásával átveszik a kézi feladatokat az alkalmazottaktól, ezáltal humánerőforráson spórolnak, illetve felhőalapú szoftverekkel oldják meg a bérszámfejtést és dokumentumkezelést.

Roxana Epure, a NextUp ügyvezetője szerint a cégvezetők egyre inkább érdekeltek a saját iparágukra jellemző, a cég igényeire, a saját műveletekhez kifejlesztett informatikai rendszerek iránt. Az ilyen testre szabott szoftveres megoldások iránt idén 30%-kal nőtt a kereslet. Ugyanakkor a romániai vállalatok egyre nagyobb mértékben fektetnek be alkalmazottaik digitális készségeinek növelésébe, a bevezetett ERP- és bérszámfejtő szoftverek használatának megtanítására, így tavalyhoz képest idén 50 százalékkal nőtt a személyre szabott speciális képzések iránti kereslet.

A szakember úgy véli, hogy a költségek csökkentésének és a pénzforgalom biztosításának célja arra készteti a hazai vállalkozókat, hogy minden eddiginél többet fektessenek be az automatizálásba és a digitalizálásba és az alkalmazottaik digitális készségeinek növelésébe. Romániában várhatóan gyorsabb lesz a digitalizáció üteme, mint más európai országokban, mivel nálunk nagyon alacsony a digitalizáció szintje a vállalatok és a közintézmények körében. Románia a 25. helyen áll az EU-ban a digitális technológia üzleti tevékenységekbe való integrációja tekintetében – derül ki az Európai Bizottság jelentéséből, amely szerint a hazai kis és középvállalkozások mindössze 33%-a rendelkezik legalább alapszintű digitális megoldásokkal, szemben az uniós 60%-os átlaggal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 2., 16:11
    ÉRTÉKELÉS: -1

    És az adatvédelemmel hogy állunk? Egy cég összes bizalmas adata megy a,, felhőbe”? Én értem, hogy gyorsabb, de ki vállal felelősséget, hogy a kis cégek adatai nem kerülnek a,, nagy” cégek birtokába? Amitől aztán csak egy lépés a zsarolás és a felvásárlás… Csak kérdem… Nem vagyok érintett… De hülye sem!