Felhívás!

89 ezer értékjegyet hagytak jóvá a háztartási gépek roncsprogramjának második szakaszában

89 ezer értékjegyet hagytak jóvá a háztartási gépek roncsprogramjának második szakaszában Gazdaság

49.118 kérésre 89.193 értékjegyet hagytak jóvá a háztartási gépek roncsprogramjának második szakaszában – közölte csütörtökön a Környezetvédelmi Alap (AFM).

A jóváhagyott kéréseket benyújtók névsorát közzétették az AFM honlapján.

A 15 napig érvényes értékjegyeket július 8-áig lehet felhasználni a partnerkereskedőknél.

A fel nem használt jegyekre június 17-én kezdődött újabb iratkozás, ugyanis jóllehet a programra elkülönített 40 millió lejt már az első 12 órában előjegyezték az első szakaszban érdeklődők, utólag összesen csak 11,7 millió lejre vásároltak háztartási gépeket, így 28,3 millió lej továbbra is rendelkezésre áll.

A roncsautóprogram mintájára kidolgozott kezdeményezés révén az érdekeltek idén is értékutalványra válthatják régi típusú háztartási eszközeiket, és az így kapott vouchert energiatakarékos gépek vásárlására használhatják. Amikor a vásárló megkapja az új háztartási gépet, le kell adnia egy ugyanolyan, régi, kevésbé energiahatékony eszközt. Kivételt képez a mosogatógép, amely helyett bármilyen más háztartási gépet elfogadnak.

Egy A++ energiahatékonysági besorolású mosógép megvásárlása esetén 200 lejes, az A+++-osért pedig 300 lejes értékutalvány jár. Az A++-os mosogatógépekért 300 lej, míg az A+++ energiahatékonyságúakért 400 lej értékű vouchert adnak. A légkondicionáló berendezésekért (akár A++, akár A+++ kategóriába tartoznak) 400 lejes értékjegy jár. Az A++ energiahatékonysági besorolású hűtőszekrényekért és fagyasztóládákért 300 lejes, az A+++-osokért 400 lejes vouchert adnak. Az A és A+ kategóriás televíziókért 200 lejes, míg az A++ és A+++ besorolásúakért 400 lejes értékutalvány jár.

A háztartási gépek roncsprogramja 2018-ban 20 millió lejes keretösszeggel indult.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.