Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

6241 lej volt a romániai háztartások havi átlagjövedelme a második negyedévben

6241 lej volt a romániai háztartások havi átlagjövedelme a második negyedévben Gazdaság

2022 második negyedévében 6241 lejt tett ki a romániai háztartások havi átlagjövedelme, az egy főre jutó jövedelem pedig 2481 lej volt – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A lakosság havi összkiadása 2022 második negyedében átlagosan 5375 lej volt háztartásonként (személyenként 2137 lej), és a teljes jövedelem 86,1 százalékát tette ki.

Az INS adatai szerint a pénzbeli jövedelem háztartásonként átlagosan havi 5853 lejt (személyenként 2327 lejt), a természetbeni jövedelem pedig háztartásonként havi 388 lejt (személyenként 154 lejt) tett ki.

A bérek és a hozzájuk kapcsolódó egyéb jövedelmek képezték a legfontosabb jövedelemforrást, a háztartások összes jövedelmének 67,6 százalékát.

Emellett a szociális ellátásokból származó jövedelem (19,6 százalék), az egyéni, nem mezőgazdasági tevékenységekből származó jövedelem (2,2%), a mezőgazdaságból származó jövedelem (2,1%), valamint a természetbeni jövedelem (6,2%) – elsősorban a saját erőből előállított élelmiszerek értéke (5,2%), a vagyon és az eszközök értékesítése (1,3%) is hozzájárult a háztartások teljes jövedelméhez.

Az INS arra is rávilágít, hogy a lakóhely (város vagy vidék) a jövedelmek szintjét és struktúráját is befolyásolja.

A háztartások kiadásainak szerkezetét illetően a legjelentősebb tételeket az élelmiszerek és nem élelmiszer jellegű termékek, illetve szolgáltatások vásárlása, az adók és illetékek befizetése, valamint a háztartások működésével kapcsolatos kiadások (takarmányok, a háztartási termeléshez szükséges munkaerő, vetőmagok, állategészségügyi szolgáltatások) képezték.

A lakásvásárlás vagy -építés, termőföldvásárlás, egyéb nagyobb beruházás, részvényvásárlás átlagosan csak a kiadások 0,8 százalékát tette ki. Az élelem és nem alkoholos italok vásárlásával járó költségek az összkiadások 35,1 százalékát képezték.

(forrás: Agerpres, fotó: Gábos Albin)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások