Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

5,8 százalékkal nőtt a román gazdaság az első hat hónapban

5,8 százalékkal nőtt a román gazdaság az első hat hónapban Gazdaság

Az idei első félévben a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva 5,8 százalékkal nőtt a román gazdaság mind a nyers, mind a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint – derül ki Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

Hirdetés
Hirdetés

Szezonálisan kiigazított adatokkal a bruttó hazai termék (GDP) az idei második negyedévre becsült folyó áron 355,964 milliárd lej volt, ami – reálértéken – 2,1 százalékos növekedést jelent az idei első negyedévhez és 5,3 százalékos bővülést a tavalyi második negyedévhez képest.

Az első félévi GDP 699,846 milliárd lejre tehető, ami 5,8 százalékos növekedéssel egyenértékű 2021 első hat hónapjához viszonyítva.

A nyers adatok szerint 335,190 milliárd lej volt a GDP értéke a második negyedévben és 609,019 milliárd az első félévben, ami éves összevetésben 5,3, illetve 5,8 százalékos növekedést jelent.

Az első félévi GDP növekedéshez a nagy- és kiskereskedelem, a gépjárműjavítás, a szállítás és raktározás és a vendéglátás járult hozzá a legnagyobb mértékben, az ipar teljesítménye azonban csökkenést mutatott – derül még ki az INS adataiból. 

(Agerpres, fotó: dreamstime.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.