4,8 százalékkal bővült a román gazdaság az első félévben

4,8 százalékkal bővült a román gazdaság az első félévben Gazdaság

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 4,8 százalékkal, a nyers adatok szerint 4,7 százalékkal bővült a román gazdaság teljesítménye az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A 2019-es második negyedévben az első három hónaphoz képest 1 százalékkal, a tavalyi második negyedévhez képest pedig 4,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP), a szezonálisan kiigazított adatok szerint. A nyers adatok szerint 4,4 százalékos növekedést jegyeztek tavalyhoz viszonyítva.

A romániai hatóságok 5,5 százalékos gazdasági növekedést jósolnak erre az évre, a nemzetközi pénzügyi intézmények azonban 4 százalék alatti bővülésre számítanak: az Európai Bizottság 3,3 százalékos, a Nemzetközi Valutaalap 3,1 százalékos, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 3,2 százalékos, a Világbank pedig 3,6 százalékos gazdasági növekedést vetített előre 2019-re.

Dăncilă: Románia a második legnagyobb gazdasági növekedést érte el az EU-ban

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai azt bizonyítják, hogy Románia a második legnagyobb gazdasági növekedést érte el az Európai Unió államai közül – jelentette be szerda este Fălticeni-ben Viorica Dăncilă miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette: ezek cáfolják az ellenzék által terjesztett rémhíreket, amelyek szerint “összeomlóban van” a román gazdaság.

“Kíváncsi vagyok, hogy az ellenzék, amely azt akarja, hogy valóban összeomoljon a gazdaság, hogy ebből választási tőkét kovácsoljon, mit fog szólni akkor, amikor hivatalos adatok mondanak ellent az általuk terjesztett információknak” – vetette fel Dăncilă.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.