Felhívás!

3372 lejre nőtt a nettó átlagbér júliusban

3372 lejre nőtt a nettó átlagbér júliusban Gazdaság

A bruttó átlagbér 98 lejjel 5468 lejre (+1,8%) nőtt idén júliusban júniushoz képest, a nettó átlagbér pedig 3372 lejre emelkedett, ami 74 lejjel (2,2%-kal) több, mint egy hónappal korábban – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adataiból.

A legjobban ezúttal is az IT-szektorban lehetett keresni, itt a nettó átlagbér elérte a 7910 lejt, a legkevesebbet, átlagban 1687 lejt, a vendéglátóiparban dolgozók vihettek haza.

Az INS rámutat, elsősorban azért nőtt az átlagbér júliusban júniushoz képest, mert a lazító intézkedések bevezetése nyomán számos vállalat újrakezdte a tevékenységet, újraindította a termelést, vagy nagyobb bevételekhez jutott, illetve több helyen adtak különböző prémiumokat, szabadságpénzeket, tizenharmadik fizetést. A statisztikán javított az is, hogy számos vállalatnál elbocsátottak az átlagfizetésnél alacsonyabb bérért dolgozó személyeket.

A legnagyobb mértékben – 46%-kal – a járatok újraindulásának okán, a légiközlekedésben nőtt az átlagbér.

Bizonyos gazdasági ágazatokban csökkent a nettó átlagbér, mert a múlt hónapban adtak prémiumot, vagy az átlagbér alatti fizetéssel alkalmaztak személyzetet.

A legnagyobb mértékben, 10,5%-kal a szerkesztési tevékenységekben; 4,5% és 7% között a nyomtatás és sokszorosítása , illetve a számítógépek, valamint az elektronikai és optikai termékek gyártása területén csökkent az átlagbér.

Az állami szektorban a legnagyobb bérnövekedést a tanügyben (+7,7%) regisztrálták, majd a közigazgatás (+2,3%) és a szociális szolgáltatások (+2,2%) következnek, leginkább vakációs jegyeknek betudhatóan.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.