Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

3340 lejre nőtt decemberben az országos nettó átlagbér

3340 lejre nőtt decemberben az országos nettó átlagbér Gazdaság

3340 lejre nőtt 2019 decemberében az országos nettó átlagbér, ez novemberhez képest 161 lejes (5,1%-os) emelkedést jelent; az országos bruttó átlagbér 269 lejjel (5,2%-kal) 5465 lejre emelkedett – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adatsorából.

Hirdetés
Hirdetés

A legmagasabb nettó átlagbérek – 7689 lej – a számítástechnika ágazatában voltak, a legalacsonyabbak pedig a ruhagyártásban – 1853 lej – mutat rá az INS.

Decemberben a legtöbb ágazatban magasabb volt a nettó átlagbér, mivel különböző prémiumokat és egyéb juttatásokat (pl. 13. fizetést) kaptak az alkalmazottak, de az is közrejátszott bizonyos szektorokban, hogy nagyobbak voltak a bevételek, illetve többfelé elbocsátásokra is sor került.

A legnagyobb mértékben – 22 és 25,5 százalék között – a pénzügyi tranzakciók terén, a szénbányászatban, a kőolajtermékek gyártásában, a kohászati iparban, az áramtermelésben és földgázkitermelésben nőtt a nettó átlagbér.

A nettó átlagkereset legjelentősebb csökkenését (3,2-6,5% között) a szerkesztés, a nyomtatás terén, illetve a dohánytermékek előállításában regisztrálták.

Az állami szektorban az előző hónaphoz viszonyítva az egészségügyben és szociális támogató rendszerben dolgozók körében emelkedett enyhén a nettő átlagbér (+1,1%). A tanügyben 2,6%-kal csökkent novemberhez képest az átlagbér, a közigazgatásban pedig 0,1%-kal.

2018 decemberéhez viszonyítva a nettó átlagbér 13%-kal nőtt 2019 decemberében.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások