Hirdetés
Hirdetés

2,99 százalékra nőtt az éves infláció januárban

2,99 százalékra nőtt az éves infláció januárban Gazdaság

Januárban 2,99 százalékra nőtt az éves infláció Romániában, miután tavaly decemberben 2,1 százalék volt  – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet.

Hirdetés
Hirdetés

Januárban a leginkább, 3,25 százalékkal a nem élelmiszerek drágultak, az élelmiszerek 2,88 százalékkal kerültek többe, míg a szolgáltatásokért 2,51 százalékkal kellett magasabb árat fizetni.

A pénteken közölt adatok szerint tavaly decemberhez mérten 1,33 százalékkal nőttek az árak, leginkább az élelmiszerek drágultak 0,63 százalékkal, szolgáltatások 0,25 százalékkal, a nem élelmiszerek 0,24 százalékkal kerültek többe.     

A kormány 2,4 százalékos inflációra számít az idén. A Román Nemzeti Bank előrejelzése szerint 2021 első negyedévének végére 2 százalékra mérséklődik az infláció, majd az év végére 2,5 százalékra nő. A jegybank igazgatótanácsa január közepi monetáris politikai ülésén újabb történelmi mélypontra, 1,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot.

Az elektromos energia, a légi közlekedés és az étolaj drágultak a legtöbbet januárban

Az elektromos energia, a légi közlekedés és az étolaj drágultak a legtöbbet januárban decemberhez képest, míg a méz az egyetlen termék, amelynek csökkent az ára.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által pénteken közölt adatok értelmében az elektromos energia ára 18,38%-kal nőtt januárban decemberhez képest, és 17,40%-kal kerül többe, mint tavaly januárban. Ugyanakkor az étolaj 2,66%-ot drágult decemberhez, és 10,10%-ot 2020 januárjához képest.

Az egyetlen termék, amely januárban olcsóbb lett az előző hónaphoz képest, a méz, 0,06%-kal, és tavaly januárhoz képest olcsóbb lett a krumpli is, 28,73%-kal.

A nem élelmiszeripari termékek szegmensében januárban nincs csökkenés decemberhez képest. Az előző év azonos hónapjához képest januárban az üzemanyagok 2,98%-kal, a gáz 2,18%-kal, a hőenergia pedig 0,2%-kal lett olcsóbb. A dohány és a cigaretta ára 7,07%-kal emelkedett 2021 januárjában az előző év azonos hónapjához képest.

A légi szállítási szolgáltatások díja 6,47 százalékkal nőtt tavaly decemberhez képest, de minden más fuvarozási szolgáltatás is drágult az előző hónaphoz mérten.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük