Felhívás!

272 millió euró értékben importált védőmaszkot Románia az év első felében

272 millió euró értékben importált védőmaszkot Románia az év első felében Gazdaság

Az idei első félévben 272 millió euró értékben importált védőmaszkot Románia, csak Csehország, Lengyelország, Ausztria, Belgium, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország és Németország előzi meg e tekintetben – közölte kedden az Európai Unió (EU) statisztikai hivatala.

Az Eurostat szerint a koronavírus-világjárvány miatt a 2020-as év első hat hónapjában uniós viszonylatban 14 milliárd euróra nőtt a védőmaszkimport értéke az elmúlt esztendő ugyanezen időszakában jegyzett 800 millió euróhoz képest, ami 1800 százalékos növekedést jelent.

A népesebb tagországok több védőmaszkot importáltak, mint a kisebb lakossággal rendelkezők, az egy főre jutó behozatallal kapcsolatos adatok azonban jelentős eltérést mutatnak országonként.

Luxemburg toronymagasan vezeti ezt a listát, itt az egy főre jutó import értéke 121 euróra tehető, majd Belgium, Németország és Franciaország következik, ahol meghaladja az 50 eurót. Ezzel szemben Cipruson, Lengyelországban, Svédországban, Horvátországban, Görögországban és Bulgáriában a fejenkénti import értéke kisebb volt 10 eurónál. Románia a rangsor második felében található 14 eurós értékkel, megelőzve Dániát (12 euró).

Az EU legfontosabb kereskedelmi partnere védőmaszkimport tekintetében Kína volt, onnan érkezett a behozott mennyiség 92 százaléka, ami 30 százalékpontos növekedést jelent a 2019 első félévében jegyzetthez viszonyítva.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.