Felhívás!

Záporokra, zivatarokra, szélre és a lehűlésre számíthatunk délutántól

Záporokra, zivatarokra, szélre és a lehűlésre számíthatunk délutántól Életmód

Románia szinte egész területére érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a légköri instabilitás miatt.

A meteorológusok szerint hétfőn 14 órától 23 óráig Munténiában, Moldva nagy részén, Erdély és Dobrudzsa bizonyos térségeiben és a hegyekben a fokozott légköri instabilitás miatt viharokra, gyakori villámlásra, felhőszakadásra és helyenként jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 25-35 litert négyzetméterenként.

Hétfőn 23 órától kedden 23 óráig Erdélyben, Máramarosban, Moldva nagy részén és Munténia északi felében várhatók záporok és felhőszakadás, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-30, elszórtan akár az 50-60 litert is négyzetméterenként. A záporokat villámlás, megerősödő szél, akár jégeső is kísérheti.

A hegyekben, Erdély magasan fekvő részein és a Moldvai Szubkárpátokban havas esőre vagy havazásra is számítani lehet. 1500 méteres magasság fölött 70-80 km/órás sebességgel fújhat a szél.

Az előrejelzések szerint a keddi nap folyamán országszerte megerősödik a szél, 55-65 km/órás széllökések várhatók, és mindenütt jelentősen csökken a hőmérséklet, sokkal hidegebb lesz, mint ilyenkor általában.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) ugyanakkor elsőfokú árvízriasztást adott ki Arad és Bihar megyére. A hétfő 16 óráig érvényes figyelmeztetés a Fekete- és a Sebes-Körös vízgyűjtő medencéjét érinti.4

Riasztást adtak ki a hidrológusok is

Elsőfokú árvízriasztást adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) több erdélyi, moldvai, olténiai és munténiai folyóra.

A hétfő délután 4 órától kedd éjfélig érvényes figyelmeztetés a következő folyók vízgyűjtő medencéjét érinti: Visó, Iza, Lápos (Máramaros megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Maros (Hargita, Maros, Fehér, Hunyad és Arad megye), Kis-Küküllő, Nagy-Küküllő (Hargita, Maros és Szeben megye), Olt (Hargita, Kovászna és Brassó megye), Olteţ (Gorj és Vâlcea megye), Vedea (Argeş, Olt és Teleorman megye), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Ilfov és Giurgiu megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa és Ilfov megye), Bodza (Brassó, Kovászna és Buzău megye), Putna (Vrancea megye), Tatros (Hargita, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce (Hargita, Suceava, Neamţ és Bákó megye), Moldva (Suceava és Neamţ megye), Suceava (Suceava megye) és Jijia (Botoşani és Iaşi megye).

Az INHGA szerint Brassó, Szeben, Dâmboviţa és Prahova megye kisebb folyóin fokozott az áradásveszély.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.