Felhívás!

FRISSÍTVE: Vörös kánikulariadó az ország öt nyugati megyéjében

FRISSÍTVE: Vörös kánikulariadó az ország öt nyugati megyéjében Életmód

Kánikulára vonatkozó vörös riasztást adott ki szombaton az országos meteorológiai szolgálat (ANM) öt megyére. FRISSÍTÉS: Záporok, zivatarok vasárnap

A figyelmeztetés szerint július 23-án Temes, Arad, Bihar, Szatmár és Szilágy megyében rendkívüli hőség lesz, megdőlhet a mindenkori melegrekord. A hőmérők nappal 39-42 fokot is mutathatnak, és éjszaka sem lesz hűvösebb 20-24 foknál.

Olténiában, a Bánságban és Munténia délnyugati részén is kitart a hőség, Máramaros alacsonyan fekvő részein pedig fokozódik a kánikula. 37-40 fokos maximumokra kell felkészülni, pirkadat előtt is csak 18-22 fokra hűl le a levegő.

A hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as szintet.

FRISSÍTÉS: Záporokra, zivatarokra figyelmeztnek vasárnap

Első- és másodfokú viharriadót adott ki az országos meteorológiai szolgálat az ország területeinek nagy részére.

A meteorológusok szerint július 25-én reggel 6 óráig fokozott lesz a légköri instabilitás, erős szél, zápor, zivatar várható. A széllökések elérhetik az 55-75 kilométeres óránkénti sebességet.

A figyelmeztetés az ország délkeleti részén sárga, Erdélyben és Moldvában narancssárga kódjelzésű.

Erdélyben és Moldvában vasárnap 14 és 23 óra között fokozódik a légköri instabilitás, erős viharokra kell felkészülni, ezek később a déli régiók felé húzódnak, ahol erős, akár 90 km/h-t is elérő széllökések kísérik a villámlást, égzengést és csapadékot, amely néhol jégeső formáját öltheti.

A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-35, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.