Felhívás!

Viharosra fordulhat az idő 32 megyében, nyugaton és délen kánikula várható

Viharosra fordulhat az idő 32 megyében, nyugaton és délen kánikula várható Életmód

Kánikulára és légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a szombati napra az ország 32 megyéjére.

A meteorológusok szerint szombaton este 23 óráig Moldva, Munténia, Dobrudzsa, Olténia, a Körösök vidéke és Máramaros térségében, valamint a hegyvidéken hangsúlyozott légköri instabilitás, záporok, zivatarok, viharok várhatók. A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25 litert négyzetméterenként, sőt, helyenként a 40-50 litert is négyzetméterenként.

Ugyanakkor szombat déltől vasárnap este 23 óráig az ország nyugati és déli régióiban kánikulára kell számítani, kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató (ITU) elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet, főleg a síkvidékeken.

A domb- és hegyvidékeken fokozott lesz a légköri instabilitás, viharokra, erős szélre és jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadékmennyiség meghaladja a 15-25, helyenként a 35-45 litert négyzetméterenként.

Elsőfokú árvízriasztás tíz megyében

Tíz megyére vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást adott ki az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA).

A riasztás vasárnap reggelig érvényes.

A hidrológusok szerint a hirtelen esett nagy mennyiségű csapadék miatt veszélyesen megnőhet a vízszint az Olt folyó Hargita, Kovászna, Brassó, Vâlcea, Argeş, és az Olteţ folyó Gorj és Vâlcea megyei szakaszán.

Szintén vasárnap reggelig árvízveszély van a Bodza folyó Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megyei, valamint a Prahova folyó Prahova megyei, a Ialomiţa folyó Dâmboviţa és Prahova megyei szakaszán.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.