Következő lapszámunk kedden jelenik meg, ugyanis augusztus 15. hivatalos ünnep, Nagyboldogasszony napja.

Felhívás!

Viharok és esők az ország legnagyobb részében kedd estig

Viharok és esők az ország legnagyobb részében kedd estig Életmód

Két elsőfokú (sárga jelzésű) eső- és viharriasztást adott ki hétfőn az Oszágos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amelyek kedd estig érvényesek az ország háromnegyed részében.

A meteorológusok szerint hétfő este 9 órától kedd reggel 9 óráig a Bánságban Olténiában, Erdély és a Körösök-vidékének déli részén, Munténia nyugati és északi felében megerősödik a szél, a széllölések elérhetik az 55-65 km/órás sebességet, a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar gerincein pedig meghaladhatják az óránként 90-100 kilométeres sebességet is.

Az ország nyugati és délnyugati térségében esni fog, Arad, Temes, Krassó-Szörény és Mehedinţi megyében felhőszakásokra is számítani lehet, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25 litert, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként. A jelzett időszak második felében az ország középső részében is megerősödik a szél, a széllökések sebessége eléri az 50-60 kilométert óránként.

Az első riasztás Fehér, Argeş, Arad, Brassó, Buzău, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi, Olt, Prahova, Szeben, Temes, Teleorman és Vâlcea megyét érinti.

A második riasztás értelmében kedd reggel 9 és este 9 óra között légköri instabilitrásra, erős szélre és jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Botoşani, Brassó, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szeben, Szilágy, Szatmár, Suceava, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea, Vrancea és Vaslui megyében, illetve Bukarestben.

Az említett időszakban erős szélfúvásra kell számítani a hegyvidéken, a Keleti- és a Déli-Kárpátok magas hegygerincein 100-130 kilométeres óránkénti sebességet is elérhetik a széllökések. Időszakosan az ország többi részében is megélénkül a szél, elérve az 55-65 km-es óránkénti sebességet, Erdély, Munténia, Dobrudzsa és Moldva egyes részein pedig a 70-80 kilométert is óránként.

Az ország legnagyobb részeben rövidebb időtartamú esőkre, néhol felhőszakadásokra kell számítani. A déli, keleti és középső országrészekben villámlások és jégeső is kísérheti az esőt. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken a 40-60 litert is.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy kedden fokozott lehűlés várható az ország nyugati, délnyugati és középső részében, a magas hegyvidéken pedig vegyes csapadékra kell számítani. A keddről szerdára virradó éjszaka és szerdán még meg-megerősödik a szél az északnyugati régióban és a hegyekben, és havasesőre és hóhullásra lehet számítani főként at Erdélyi-szigethegységben és a Keleti-Kárpátokban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.