Hirdetés
Hirdetés

Válaszol a gyógytornász

Válaszol a gyógytornász Életmód

Egy szinte magatehetetlen csecsemőből egy év alatt izgő-mozgó kisbaba lesz. Ez minden anyuka álma. Vannak azonban lustább és fürgébb babák, akiknek a fejlődési tempója eltérő. Vajon mikor „normális” a baba mozgásfejlődése?

Hirdetés
Hirdetés

Az újonnan felavatott Wegener-Park gyakran helyszíne a Búgócsiga Baba-Mama-klubosoknak. Jakabos Katalin szervező kérdéseire a nemrégiben meghívott gyógytornász, Jova Turóczi Anita válaszolt, szakszerű és részletes leírással vázolva a gyermek mozgásfejlődését, hónapokra felosztva. Ismertette a gyanújeleket, amelyeket nem feltétlenül betegségként kell felfogni, hiszen ahány gyermek, annyiféleképp fejlődik, és nem is szerencsés egyiket a másikhoz hasonlítgatni, viszonyítani. Részletesen feltárta a 0–18. hónap közötti kor normál mozgásfejlődését, ugyanakkor a gyanújeleket is ismertette, amelyekre az anyukák fel tudnak idejében figyelni és a még visszafordítható betegségeket orvosolni tudják.

A szakember a járás problematikáját is körülírta, figyelmeztetve az anyukákat a tévesen alkalmazott szülői reakciókra és a járáskönnyítő „bébikomp” szükségtelen alkalmazására, a hibás mozgások kialakulásának elkerülése végett. Az ó-láb és iksz-láb kérdésköre is összetettnek látszik. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, az enyhe ó- vagy iksz-láb nem feltétlenül kóros, és többnyire nem csontrendszeri elváltozás áll a háttérben – magyarázza a szakember. Ha mégis kialakul, ezek kezelése szakorvos konzultálásával történik.

A W-ülés olyan negatív hatással van a gyerekre nézve, amely sorozatos rendellenességeket, diszharmonikus mozgások kialakulását hozza magával, tudtuk meg. A láb leggyakoribb tartási rendellenességére, a veleszületett dongalábra is kitérve, a gyógytornász elmondása szerint előfordulása egy ezrelék körül mozog, a betegek kétharmada fiú. Az oka részben genetikai – családi halmozódás megfigyelhető –, részben pedig méhen belüli tartási rendellenességek tehetők felelőssé. A kezelést újszülött korban kell kezdeni.

A gyógytornász végezetül kérdésünkre elmondta, az a gond, hogy nem tájékozódunk, inkább adunk a szomszéd anyuka szavára, aki felnevelt már 3 gyermeket, akinek a gyermekei is előbb álltak/jártak, mint másztak volna, minthogy elvinnénk egy gyerekorvoshoz vagy egy gyógytornászhoz, és kikérnénk a véleményét. Nagyon fontos, hogy soha ne hasonlítsuk össze egy gyermeket se a másikkal, mert minden gyermek a saját tempójában fejlődik. Ha gondot észlelünk, akkor mindenképp szakemberhez forduljunk, mert inkább egy negatív, mint egy késői diagnózis. Jova Turóczi Anita gyógytornász elérhetősége a közösségi oldalon a Rehabpont-Turóczi Anita Gyógytorna Rendelő-oldalon nézhető meg.

Hodor Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük