Felhívás!

Újabb első- és másodfokú riasztásokat adtak ki a várható esőzések miatt

Újabb első- és másodfokú riasztásokat adtak ki a várható esőzések miatt Életmód

Újabb elsőfokú (sárga) és másodfokú (narancssárga) riasztásokat adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható esőzések és fokozott légköri instabilitás miatt.

A meteorológusok szerint péntek déltől szombat este 11 óráig másodfokú riasztás van érvényben Bákó, Galac, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova megyében, valamint Dâmboviţa, Argeş, Brassó és Kovászna megye hegyvidékén. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 40-50 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig akár a 60-80 litert is.

Ugyanebben az időszakban Erdély legnagyobb részében, illetve Munténiában, Moldvában, Olténiában és Dobrudzsában (Fehér, Argeş, Botoşani, Brassó, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunyad, Hargita, Iaşi, Mehedinţi, Maros, Neamţ, Olt, Szeben, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vaslui megye és Bukarest) elsőfokú riasztás lesz érvényben. Felhőszakadások várhatók, a szél rövid időszakokra megerősödik. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-30 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az ANM figyelmeztet, hogy az ország többi régiójában is előfordulhatnak hasonló jelenségek, és az időjárás a jövő hét elejéig változékony marad.

Árvízriasztást adtak ki tíz folyó vízgyűjtő medencéjére és a dobrudzsai folyókra

Hétfő éjfélig érvényes másodfokú (narancssárga) és elsőfokú (sárga) árvízriasztást adtak ki a hidrológusok 10 folyó vízgyűjtő medencéjére és a dobrudzsai folyókra.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint a következő folyók vízgyűjtő medencéjére érvényes a másodfokú riasztás: Olt ( Hargita, Kovászna, Brassó és Szeben megye), Ialomiţa (Dâmboviţa megye), Prahova (Dâmboviţa, Prahova, Buzău és Ialomiţa megye), Călmăţui (Buzău és Brăila megye), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău és Prahova megye), Rm. Sărat (Buzău és Vrancea megye), Putna (Vrancea megye), Tatros (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megye), Szeret (Neamţ, Bákó, Vrancea és Galac megye), Jijia (Botoşani és Iaşi megye), Prut (Vaslui és Galac megye), valamint a dobrudzsai folyókra (Tulcea és Konstanca megye).

Ugyancsak hétfő éjfélig sárga árvízriasztás van érvényben a következő folyók vízgyűjtő medencéjére: Kis-Küküllő, Nagy-Küküllő (Hargita, Maros, Brassó, Szeben és Fehér megye), Zsil (Hunyad, Gorj, Mehedinţi és Dolj megye), Olt (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeş, Olt, Gorj és Dolj megye), Vedea (Olt, Argeş és Teleorman megye), Argeş (Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman és Ilfov megye), Ialomiţa (Dâmboviţa, Prahova és Ialomiţa megye), Călmăţui (Buzău és Brăila megye), Bodza (Brassó, Kovászna, Buzău, Prahova és Brăila megye), Rm. Sărat (Buzău és Vrancea megye), Putna (Vrancea megye), Tatros (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bákó és Vrancea megye), Beszterce (Suceava, Hargita, Neamţ és Bákó megye), Moldva (Suceava és Neamţ megye), Suceava (Suceava megye), Bârlad (Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bákó, Vrancea és Galac megye), Szeret (Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bákó, Vrancea és Galac megye), Prut (Botoşani, Iaşi, Vaslui és Galac megye), valamint a dobrudzsai folyókra (Konstanca és Tulcea megye).

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.