Felhívás!

Tovább élhetünk, ha gyorsabban sétálunk?

Tovább élhetünk, ha gyorsabban sétálunk? Életmód

Egy új tanulmány szerint testsúlyuktól függetlenül hosszú évekkel tovább élhetnek azok, akik gyorsabban gyalogolnak, mint akik lassan.

A Leicesteri Egyetem közel 475 ezer ötvenkét év körüli ember egészségi állapotát elemezte 2006 és 2016 között – olvasható a brit Daily Mail hírei közt.

Azoknak a nőknek, akik gyors tempóban jártak átlagos várható élettartama 86,7 és 87,8 év között volt, a férfiaknak pedig 85,2 és 86,8 között. Míg ez a szám a lassan sétáló nők esetében 72,4 év, férfiaknál pedig 64,8 év volt.

Érdekesség, hogy ez az arány még abban az esetben is fennáll, ha a gyorsan közlekedők jelentős túlsúllyal rendelkeznek.

Ez nem azt jelenti, hogy a gyors gyalogosok mindenképp tovább fognak élni. A tanulmány az összefüggést bizonyítja, nem az ok-okozati viszonyt. A szakértők szerint a gyaloglás stílusa az orvosoknak is segíthet, hogy jobban fel tudják mérni a beteg egészségi állapotát.

A témában korábban is születtek eredmények. Már 2011-ben megállapították, hogy a gyaloglás sebessége megbízható előrejelzést adhat a várható élettartamra.

2018-ban pedig a Sydney Egyetem tanulmánya arra világított rá, hogy a gyorsabb sétával a korai elhalálozás esélye ötödével csökkenthető.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.