Felhívás!

Tökfélék

Tökfélék Életmód

Napjaink egyes emberpéldányainak sokkal inkább javára válna, ha a sok zöldség a száján bemenne, ahelyett hogy kijön. Jómagam a zöldségfélék széles és változatos felhasználásával szeretnék ez irányba jó példát mutatni.

Nyári kedvencem a tökfélék családjának bármely zsenge tagja. Habár az idén a kertemben ezek nagyobbrészt csak virágot voltak hajlandóak növelni (kisütve az igen zamatos tud lenni), azért egy pár tő termést is hozott. Így kerülhetett tányérunkba jó párszor a cukkinipörkölt nevű fantáziaételem, ami hagyma, paprika, paradicsom, murok és cukkinikockák pörkölésével állítható elő. Az eledel fontos tartozéka a kertből frissen szedett kapor és csombor ága. Igencsak gyorsan fogyó termék, bármilyen fajta fasírttal koronázva.

A shakshuka (izraeli lecsó) elmaradhatatlan összetevője a tükörtojás

Másik nagy kedvencünk a cukkinis lecsó, melyből ilyenkor sok üvegnyi adagot a pincébe hordok, majd télen nyári emlékeztetőként csemegézve fogyasztunk. Zöldparadicsommal ízvilága még érdekesebb, idén a kertemben termett mindhármat bele fogom főzni! Télen egyébként ezt az összeállítást egyéb ételekhez is adagolom, úgymint: Óvári-szeletre (friss zöldség helyett), egyéb lecsós húsokhoz, levesekbe (szemespaszulyba kimondottan illik), bármilyen főzelékhez, rántottába, sós pitékbe. Minden évben nagyobb adagot készítek, és mégis, tavasszal már csak az üres üvegek pironkodnak a polcokon.

Berszán-Árus Csilla

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.