Felhívás!

Tartós hőhullám várható a héten

Tartós hőhullám várható a héten Életmód

Forró hétnek nézünk elébe időjárási szempontból. A hőhullám az ország legnagyobb részét érinti majd, a hőmérséklet akár a 40 fokot is elérheti árnyékban. A meteorológusok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hőmérséklet jóval a hőmérők által mért értékek felett lesz, és a hőség augusztus első napjáig kitart.

“Már a hét elejétől kezdve meleg időjárásról beszélhetünk az ország nagy részén. Hétfőn kánikula várható a Bánságban, a Körösök-vidékén, Olténiában, Máramaros nyugati és Erdély délnyugati részében, ahol a diszkomfortérzet is fokozódik, mert lehetséges, hogy a hőmérséklet-páratartalom index eléri és meghaladja a kritikus 80 egységet. Keddtől a hőhullám nyugaton, délen, helyenként az ország többi részén is erősödni fog, és a hét közepén már tartós hőhullámról beszélhetünk” – nyilatkozta a Digi24-nek Elena Mateescu, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója.

Hétfőn az ország nyugati és délnyugati részén 35-36 fokot is mérhetnek, keddtől azonban egyik napról a másikra emelkednek az értékek: szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton 37-38, a Duna mentén 39-40 fokot is mérhetnek. Augusztus első napján is kitart a hőség, az ország nyugati, délnyugati és déli részén 37-38 fok várható – mondta Elena Mateescu.

Az éjszakák is kellemetlenül melegek lesznek. A hőmérséklet éjjel sem csökken 20 fok alá, így ez az újabb tartós hőhullám különösen hangsúlyos lesz. Különösen ott, ahol a normál körülmények között mért hőmérséklet meghaladja a 37-38 fokot, az érzékelt hőmérséklet minden bizonnyal ennél is magasabb lesz – mutat rá az ANM igazgatója.

A tengerparton is különösen meleg lesz egész héten. Hétfőn 29-30 fok várható, majd a melegedés hatására a tengerparti térségben is előfordulhat, hogy a 34-35 fokos hőséghatárt megközelítő értékek alakulnak ki.

“Figyeljünk az UV-indexre, kerüljük a napozást a déli órákban, amikor a legnagyobb a hőség, és hidratáljuk megfelelően magunkat” – mutatott rá a meteorológus.

“Az előttünk álló hét valószínűleg az idei nyár eddigi legmelegebb hete lesz” – mondja Elena Mateescu.

A hegyekben tökéletes lesz az időjárás a túrázáshoz. A magas hegyekben és a hegyek lábánál előfordulhat néhány zápor, de ezek nem jelentenek majd nagyobb gondot. „Ez egy ideális hét lesz a hegyi túrázáshoz” – mondja a meteorológus.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.