Szívbe zárandó olajos praktikák

Szívbe zárandó olajos praktikák Életmód

A Tavaszi Zöld Napok keretén belül, a Föld napja alkalmával „illatos” témával is ismerkedhettek az érdeklődők a kézdivásárhelyi Vigadó Galériában. Herbszt Simon Eszter valósággal elbódította hallgatóságát az illó olajokról szóló előadásán.

Eszter 2010-ben kommunikáció és közkapcsolatok szakon végzett, illetve mesterizett a marosvásárhelyi Sapientián. Két gyerek boldog édesanyjaként, egy véletlen folytán került kapcsolatba egy fejfájásra alkalmazható illóolajjal, amit – elmondása szerint – „beengedett a házba, és szép lassan a szívébe is.” Igyekezett minél többet megtudni róluk, igazolja ezt az aromaterápiás képzése is. Ezt az „én-idő, anya-idő, lét-idő” korszakának élte meg. Azóta is szeretettel hajol az illóolajas dobozai fölé, hogy fortélyokat keressen magának és másoknak…

Az előadás során az érdeklődők betekintést nyertek az aromaterápia történetébe, fontos és gyakorlati tájékoztatást kaptak a különböző betegségek alternatív – és ezen belül természetesen aromaterápiás – gyógymódjairól. A kézről kézre járatott üvegcsék illatozása párhuzamosan történt a hozzájuk fűződő tanácsok, praktikák megosztásával.

Mikor kenni, hova kenni, mennyit, belsőleg lehet-e, folytatni kell-e vagy abbahagyni. Mindez hatalmas önmegismerés és türelem, folyamatos tanulás útja. A legszebb az egészben, hogy az aromaterápia tanulását és tanulmányozását sosem lehet abba hagyni. Rengeteg ága-boga van ennek az „illatos fának”.

− Milyen tanácsot adna azoknak, akik szeretnék otthon, saját maguknak készíteni a kozmetikumokat?

– Nem egyszerű saját kozmetikumokat készíteni, leginkább az igazi sterilitás hiánya miatt. Laborban, tiszta körülmények között, természetes anyagokból készített termékeket részesítek előnyben, amelyeknek bevizsgált a minősége. Például arckrémnek sárgabarackkrémet használok, amit illóolajakkal gazdagítok. Kerül bele szantál, rózsa, olasz szalmagyopár, tömjén, levendula, esetleg aromavizek is.

− Mivel válthatjuk ki a kémiai vegyületeket környezetünkből?

– Testet ápolni bőven elég egy megbízható minőségű, növényi olaj. Ilyen lehet a napraforgóolaj, a sárgabarackmag-olaj, a meggymag-olaj, a szezámolaj, a kókuszolaj. Csak azt kend magadra, amit meg is ennél – tartja a mondás. A bőrünkön keresztül minden eljut a sejtjeinkig, s meg sem nézzük mennyi kőolajszármazékkal „ápoljuk ” a gyerekeinket, azt gondolva, hogy a legjobbat adjuk nekik, mert azt súgja a média. Fürdésre pedig egy növényi olajakat és illóolajakat tartalmazó, tiszta körülmények között készült és tárolt szappan elegendő. Arcot lemosni, szájat öblíteni tökéletesen beválnak az aromavizek – rózsa, rozmaring, római kamilla, olasz szalmagyopár, például. Száraz bőrűek egy kiskanálnyi növényi olajat beletehetnek a fürdővízbe is. Felmosó vízbe kerülhet ecet és teafa illóolaj, ők együtt hatékonyan takarítanak. Konyhapultot, asztalt le lehet törölni sima vízzel, és rá 1–2 csepp citrommal. A hűtőszekrénybe vattapamacsra is tehető tiszta illóolaj, citrom vagy narancs. És a tippeknek sokáig nincs még vége…

(folytatjuk)

Herbszt Simon Eszter könyvajánlója

Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim – Illóolajokkal élni, szülni, meghalni

Feller Adrienne –Tobai Ágota: Aromareneszánsz

Joanna Hoare: Az aromaterápia teljes módszertana – Minden, amit egy gyakorló aromaterapeutának tudnia kell

Hodor Enikő

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.